Shell ignoruje výsledky vyšetřování ropných úniků v Nigérii

Výzkumy odborníků dokazují, že příčinou úniků v deltě řece Nigeru je stáří ropovodu a jeho značná koroze. Shell důkazy stále ignoruje a protiřečí si v tom, jestli jde o sabotáže nebo nikoli. A devastující úniky ropy zatím stále pokračují.

Odborníci zkoumali okolnosti posledního úniku ropy z potrubí v oblasti Bodo, který byl zjištěn 21. června 2012 a zastaven byl 30. června. Potvrdili, že potrubí bylo špatně udržované a velmi pravděpodobně k úniku došlo kvůli korozi.

„Vyšetřování úniků ropy v deltě Nigeru je naprosté fiasko. Shell investuje více do své propagace, než aby čelil skutečnosti, že jeho infrastruktura v Nigérii je stará, špatně udržovaná a náchylná k únikům. Ty jsou přitom zničující pro místní obyvatelstvo,“ řekla Audrey Gaughran, ředitelka pro globální problémy v Amnesty International. „Bez ohledu na to, jaké jsou důkazy a co se prokáže, Shell neustále mluví o údajných sabotážích a vyhýbá se odpovědnosti za masivní, devastující znečištění,“ dodala.

Ropovod Shellu je starý a neudržovaný, místní obyvatelé a nevládní organizace uvádějí, že potrubí nebylo vyměněno od roku 1958. Amnesty požádala Shell, aby se ke stáří svého ropovodu vyjádřil, na to již společnost neopověděla.

Amnesty International a CEHRD požádal americkou společnost, Accufacts, která má dlouholeté zkušenosti se zkoumáním ropné infrastruktury, aby prověřila fotografie ropovodu v místě úniku. Accufats se vyjádřil: „Ropa uniká zřejmě kvůli korozi. Jsou zde jasně patrné ztráty vrstev kovu na vnější straně potrubí, to je pak tenčí. Je to dobře poznatelné, ostatně již jsme to viděli na jiných potrubích.“

„Shell uvedů, že to vypadá jako sabotáž, a zcela ignoroval, že je jeho ropovod silně zkorodovaný. To vyvolalo zmatek a hněv místních,“ řekl Stevyn Obodoekwe, programový ředitel programů CEHRD.

Když Amnesty International kontaktovala vedení Shellu a žádala důkazy, které by podpořily tvrzení o sabotáži v Bodo, společnost Shell najednou uvedla, že nikdy netvrdila, že příčinou úniku byly sabotáže. Nově však uvedla, že vyšetřovací tým tvořený členy místní komunity, státními regulátory, zaměstnanci Shellu a zástupci policie, nemohl dokončit svou práci, protože po nich na místě obyvatelé házeli kamení. Svědci z místa vyšetřování však takový incident nepotvrdili, ostatně celému vyšetřování byla přítomna bezpečnostní služba.

Je to právě rok, co Program OSN pro životní prostředí (UNEP) vydal významnou zprávu o dopadech znečištění ropou v deltě Nigeru. Zpráva potvrdila, že Shell že se nedržel ani svých vlastních zásad ve vztahu k údržbě své infrastruktury.

Přes padesát let úniků ropy v Nigérii

K tisícům úniků ropy došlo v deltě Nigeru od doby, kdy se zde rozvinul ropný průmysl v 50. letech. Koroze potrubí a selhání přístrojů jsou zodpovědná za většinu úniků. V posledních letech k nim menší měrou přispívají i sabotáže, vandalismus a krádeže ropy. Shell stále ještě neodpověděl na žádost o informace o všech opatřeních, která by měla zabránit sabotážím a vandalismu.

Letos 3. srpna Amnesty International a CEHRD zveřejnila Zprávu o únicích ropy v Bodo z června a července 2012.

17.8.2015

Nigérie: Shell se musí přizpůsobit novému závazku vlády a čistit ropné skvrny

Shell se musí vypořádat s novým závazkem nigerijské vlády, která chce řešit ropné znečištění v deltě Nigeru. Musí výrazně zlepšit čistění ropných skvrn.

11.11.2015

Delta Nigeru: Nepravdivá tvrzení společnosti Shell o znečištění ropou znovu odhalena

Tvrzení ropného gigantu Shell o vyčištění silně poničené oblasti delty Nigeru jsou očividně nepravdivé, zveřejnili ve své zprávě Amnesty International a Centrum pro životní prostředí, lidská práva a rozvoj (CEHRD).

15.12.2015

Nigérie: Shell zaplatil za ropné úniky v deltě řeky Niger

6.3.2016

Shell čelí dalším žalobám za ropné skvrny v Nigérii

Amnesty International varuje investory Shellu před možnými finančními závazky společnosti vůči komunitám v Nigérii. Ropný gigant je odpovědný za rozsáhlé znečištění a devastaci životního prostředí i živobytí místních obyvatel v několika oblastech země.