Stop nekontrolovanému obchodu se zbraněmi

Válečné zločiny, smrt civilistů, mučení a další akty násilí porušující lidská práva jsou každodenní součástí života v mnoha regionech světa.

Tyto negativní aspekty našich společností představují černou skvrnu v historii lidstva, která je charakterizována masivním zneužíváním ručních zbraní, munice a těžké vojenské techniky. Vojenský produkt je často poskytnut v neomezené míře lidem, jejichž zájmy a kroky v ozbrojeném konfliktu podporují násilí a prodlužují utrpení nevinných. Globální společenství v této souvislosti stále nedisponuje účinnými kontrolními mechanismy, které by dokázaly skutečně postihnout nezodpovědné vlády, udělující licence na vývoz vojenského materiálu do zemí, kde dochází k závažnému porušování lidských práv.

Státy proto musí v mezinárodní diskuzi zaujmout jasné stanovisko a vyslat signál, který by nezodpovědné transfery zbraní zastavil a podřídil toto odvětví obchodu mezinárodní kontrole. To je důvod, proč Amnesty International v devadesátých letech iniciovala kampaň za globální úmluvu, která by jasně určila pravidla funkční regulace mezinárodního obchodu se zbraněmi.

V současnosti je tato mezinárodní smlouva konečně na dosah. V červenci 2012 se sejdou všechny členské státy OSN, aby vyjednávaly podobu textu této úmluvy, která bude následně předložena Valnému shromáždění OSN ke schválení.

Amnesty International věří, že připravovaný text úmluvy by měl obsahovat následující body, které pomohou v prosazování lidských práv a tím i k celkovému snížení utrpení ve světě:

• Silná pravidla, jejichž cílem je ochrana lidských práv, aby byly schopny předcházet transferům vojenského materiálu, který může být zneužit;
  • Kontrolní seznam obsahující všechny typy zbraní, munice a vojenského materiálu a který vytvoří transparentní základ pro implementaci úmluvy;
  • Jasná pravidla, která stanoví standardy pro monitorování plnění úmluvy a umožní vytvoření transparentního systému výročních zpráv týkajících se exportu vojenského materiálu.

Amnesty International v tomto kontextu prosazuje jednoduchý přístup, který by na základě existence podstatného rizika porušování lidských práv (v současnosti například v zemích jako Sýrie, Jemen nebo Somálsko) neumožnil transfer vojenského materiálu do cílové země a všechny dodávky zbraní by byly zastaveny až do doby, dokud se situace prokazatelně nezlepší.

Petice Amnesty International požadující zastavení nekontrolovaného obchodu se zbraněmi: http://www.amnesty.cz/a379/stop-nekontrolovanemu-obchodu-se-zbranemi.

29.7.2015

Gaza: Vyšetřování ukázalo válečné zločiny v Rafáhu během masakru na „černý pátek“

Objevení nových důkazů ukazujících na válečné zločiny i potenciální zločiny proti lidskosti vyžaduje urgentní šetření.

9.7.2015

I MÉNĚ LETÁLNÍ ZBRANĚ MOHOU ZABÍJET

V roce 1990 schválilo OSN Základní principy použití síly a střelných zbraní příslušníky orgánů činných v trestním řízení.

16.6.2015

OBCHOD S NÁSTROJI NA MUČENÍ A MEZERY V REGULACI EU: Alarmující praktiky taky v České republice

V květnu 2015 vydala Amnesty International ve spolupráci s nezávislou anglickou výzkumnou organizací The Omega Research Foundation zprávu s názvem Grasping the Nettle: Ending Europe’s Trade in Execution and Torture Technology. Publikace se zaměřuje na konkrétní aspekt problematiky obchodu se zbraněmi a podobným zbožím, zejména na regulaci Evropské unie, které se týkají nástrojů na mučení a popravy. Diskuze na obdobná témata je obzvlášť relevantní, jelikož 28. května zahájil Evropský parlament novou debatu ohledně kontroly obchodu s nástroji na mučení.

10.6.2015

Smrtící spirála násilí: rok poté, co Islámský stát pohltil Irák

Amnesty představuje interaktivní mapu událostí uplynulého roku v Iráku.