Sting podpoří na svém koncertě v Praze novou kampaň Amnesty International "Shell: ropa za každou cenu"

V sobotu 18. února 2012 proběhne v Praze koncert britského hudebníka Stinga, na své turné „Back to Bass“ pozval exkluzivně i lidskoprávní organizaci Amnesty International.

Stingovo turné „Back to Bass“, které startuje 5. února 2012 v britském Newcastlu, bude kromě hudebního zážitku spojeno také s podporou organizace Amnesty International (AI). Sting se připojil k její nové kampani zaměřené na boj proti ropnému znečištění a porušování lidských práv v oblasti delty Nigeru v africké Nigérii. Česká pobočka AI tuto kampaň zahájila 14. února 2012 pod názvem Shell: ropa za každou cenu.

Jsem dlouholetým příznivcem Amnesty International. Oceňuji její akceschopnost, smysl pro spravedlnost a výsledky její práce. Jsem hrdý na to, že mohu její práci nejrůznějšími způsoby podporovat,“ řekl Sting během příprav na turné.

Sting Amnesty International podporuje již od roku 1981, kdy vystoupil na benefičním koncertě „The Secret Policemen’s Other Ball,“ pořádaném v Londýně. V průběhu let se podílel na několika koncertních akcích, zájezdech a albech vydaných na podporu AI. Nedávno také nahrál svoji verzi písně „Girl From The North Country“ od Boba Dylana, která je součástí kompilace „Chimes Of Freedom: The Songs Of Bob Dylan Honoring 50 Years of Amnesty International“, vydaného na počest 50. narozenin Amnesty International.

Na Stingově koncertě v Praze se Amnesty International představí se svou novou kampaní nazvanou Shell: ropa za každou cenu. Jejím smyslem je upozornit na porušování lidských práv, kterého se dopustila firma Shell v africké Nigérii, přimět firmu k odpovědnosti a zaplacení nejméně 1 miliardy dolarů do nezávislého fondu určeného na vyčištění území Ogoniland v deltě Nigeru. Podle studie Programu pro životní prostředí OSN je to minimální nutná částka na obnovu zničeného regionu. Ve zprávě se odhaduje, že bude trvat nejméně 25 let, než se ropou znečištěné území vzpamatuje.

Na koncertech budou mít návštěvníci možnost podepsat petici vyzývající firmu Shell k odpovědnosti a zaplacení škody a také obdrží letáky a informace od dobrovolníků AI. S netradičním pojetím přišla česká pobočka AI, která bude na koncertě rozdávat také „nigerijské ropné růže“. „Území v oblasti delty řeky Niger je tak znečištěné, že tam žádné květiny nerostou. Místní lidé přišli o svůj tradiční způsob obživy, nemohou nic pěstovat, nemohou rybařit. Chceme proto upozornit na tuto lidskoprávní katastrofu předmětem, který je symbolický a zároveň skutečný – ropnou květinou,“ vysvětlila koncept Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka AI ČR. „Jsme velmi rádi, že se Sting rozhodl na letošním turné Amnesty International podpořit. Věříme, že to pomůže zvýšit povědomí lidí o lidských právech,“ dodala.

Kampaň Amnesty International zaměřená proti porušování lidských práv v deltě Nigeru bude součástí celého Stingova turné „Back to Bass“. Více informací o kampani naleznete na www.zakazdoucenu.cz.

6.3.2016

Shell čelí dalším žalobám za ropné skvrny v Nigérii

Amnesty International varuje investory Shellu před možnými finančními závazky společnosti vůči komunitám v Nigérii. Ropný gigant je odpovědný za rozsáhlé znečištění a devastaci životního prostředí i živobytí místních obyvatel v několika oblastech země.

17.8.2015

Nigérie: Shell se musí přizpůsobit novému závazku vlády a čistit ropné skvrny

Shell se musí vypořádat s novým závazkem nigerijské vlády, která chce řešit ropné znečištění v deltě Nigeru. Musí výrazně zlepšit čistění ropných skvrn.

11.11.2015

Delta Nigeru: Nepravdivá tvrzení společnosti Shell o znečištění ropou znovu odhalena

Tvrzení ropného gigantu Shell o vyčištění silně poničené oblasti delty Nigeru jsou očividně nepravdivé, zveřejnili ve své zprávě Amnesty International a Centrum pro životní prostředí, lidská práva a rozvoj (CEHRD).

15.12.2015

Nigérie: Shell zaplatil za ropné úniky v deltě řeky Niger