Manželka Dhondupa Wanghčena prosí: přiveďte mi mého muže domů!

Manželka Dhondupa Wanghčena, Lhamo Tso, převzala namísto svého muže ocenění asociace Visual Artists Guild za přínos lidským právům při práci na dokumentu “Leaving Fear Behind” (Nechat strach za sebou). Dhondupova manželka v děkovné řeči uvedla, že ocenění pro jejího muže přichází v nejkritičtější době, a to rok před propuštěním vězněného Tibeťana z čínského vězení. V posledních týdnech bylo z vězení propuštěno několik tibetských spisovatelů a aktivistů, jejichž zdravotní stav byl alarmující. Je běžnou zkušeností, že tibetští političtí vězni čelí v posledních měsících před propuštěním extrémně špatným podmínkám. Někdy se stává, že je vězeň v důsledku špatného zdravotního stavu na svobodu propuštěn předčasně. Důvodem je snaha vyhnout se tomu, aby vězeň v důsledku mučení nebo špatného zacházení zemřel přímo ve vězení. Dhondup Wangčhen strávil koncem loňského roku víc než šest měsíců na samotce, pak byl přesunut do pracovního tábora v Qinghai. Podle nejnovějších zpráv má Dhondup kromě jater také problémy s očima. „Opravdu moc pro mě znamená, že muž, kterého miluji, je mezi oceněnými. Tato cena je výrazem soucitu a schopnosti lidí pomáhat jeden druhému.“, řekla Lhamo. Zároveň ale dodala: „Mám strach. A proto vás žádám, abyste mi pomohli přivézt otce mých dětí zpátky domů.“

29.7.2015

Liu může vycházet z domu nebo navštívit manžela

22.6.2015

Nesnesitelná muka mojí rodiny – jak se srovnávám s bičováním mého manžela

Dopis manželky vězněného bloggera Raífa Badawího, odsouzeného na 10 let a tisíc ran bičem. Ensaf Hajdarová emigrovala do Kanady a zasazuje se za propuštění svého manžela, aktivisty bojujícího za svobodu slova v Saúdské Arábii.

3.8.2015

Proč potřebuji vaši pomoc

Dopis Yecenie Armenty, mučené vězenkyně v Mexiku, která prosí světovou veřejnost o pomoc, aby s ní byl veden férový proces.

21.11.2015

Odvolání proti propuštění Vitiška