Demolice palestinských osad: současný stav odráží nevyřešenou situaci na Blízkém východě

Demolice palestinských domů na Západním břehu Jordánu pokračovaly i v roce 2011 ve zvýšeném tempu. Izrael těmito zásahy vystěhoval řadu palestinských rodin z jejich domovů. Počet vysídlených se oproti roku 2010 zdvojnásobil, podle údajů OSN jde už o tisíc osob. Více než polovinu těchto osob představují děti.

Zároveň na tomto území došlo k rozšiřování izraelských osad a ke zvýšení agresivního chování izraelských osadníků. Zpráva OSN uvádí 50-ti procentní nárůst útoků izraelských osadníků proti Palestincům v porovnání s rokem 2010, tedy nejvyšší počet od roku 2005. Izraelští osadníci také zničili či poškodili téměř 10000 palestinských olivových či jiných stromů, čímž zároveň zničili zdroj obživy pro stovky palestinských rodin. Poškození Palestinci přitom nemají možnost dovolat se vyšetření těchto útoků izraelskými orgány.

Násilné a nezákonné vysídlení ze strany izraelských úřadů hrozí 2300 beduínům žijícím v oblasti Jeruzaléma. Vysídlení by ohrozilo nejen jejich tradiční způsob života, ale i zdroj obživy. Kvůli pokračujícímu rozšiřování izraelských osad navíc čelí možné likvidaci také palestinaké obce v údolí Jordánu. V bezprostředním ohrožení demolice je také například škola Jahalin, která slouží vice než 70 beduínským dětem v oblasti Khan al-Ahmar východně od Jeruzaléma.

Izraelská armáda navíc nařídila demolici 21 domů a dalších staveb v beduínské osadě Hadidiya. Šestnáct z těchto provizorních staveb přitom věnovala postiženým rodinnám po demolici původních staveb v červnu 2010 palestinská samospráva a organizace poskytující pomoc. Izraelské úřady totiž demolují beduínská obydlí a zároveň nepovolují výstavbu nových, a to i provizorních staveb včetně stanů.

Tím Izraelská armáda nutí obyvatele Hadidiya žít v extrémě těžkých podmínkách. Není jim dovoleno stavět stálá obydlí, takže jsou nuceni žít ve stanech a provizorních přístřešcích. I ty však považuje izraelská armáda za ilegální. Velká část údolí Jordánu byla označena za “uzavřenou vojenskou zónu”. Obyvatelé osady Hadidiya stejně jako další palestinští usedlíci z údolí Jordánu proto žijí pod neustálou hrozbou násilného vysídlení.

Obyvatelé osady Hadidiya se díky tomuto přístupu nacházejí v neřešitelné situaci. Obrátili se proto na izraelský Nejvyšší soud, který ve věci vydal příkaz zabraňující až do řádného soudního rozhodnutí dalším demolicím s vyjímkou demolice “z naléhavých bezpečnostních důvodů”. K bezpečnostnímu riziku se má do 9. února vyjádřit armada, může se snadno stat, že jako “rizikové” označní všechny stavby. Obyvatelé Hadidiya se soudní cestou brání těmto demolicím již od osmdesátých let.

Zrychlující se expanze izraelských osad na úkor bouraných palestinských osad dohání Palestince na hranice přežití. Amnesty International a další organizace proto vyzvaly izraelskou vládu k zastavení demolicí a změně osidlovacích plánů, které porušují mezinárodní právo.

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

26.2.2016

Výroční zpráva SIPRI: Vývoz zbraní stále roste!

Od roku 2004 plynule roste objem mezinárodního obchodu se zbraněmi. Dle nových dat, která uveřejnil Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), činil nárůst mezi obdobími 2006-10 a 2011-15 celých 14 %.

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.