Václav Havel: Jedinec zmůže dost. Kdo nesouhlasí, hledá si jen výmluvy.

Amnesty International (AI) vzdává hold Václavu Havlovi a jeho odkazu. Poslední československý a první český prezident byl neúnavným bojovníkem proti bezpráví a inspirujícím člověkem, který nám bude chybět.

Je na každém z nás, aby se snažil. Ti, kteří říkají, že jedinec toho moc nezmůže, si jen hledají výmluvy,“ řekl Václav Havel v únoru 2011 u příležitosti 50. narozenin Amnesty International. Jeho neutuchající entusiasmus a chuť bránit aktivně lidská práva všude tam, kde jsou porušována, je obrovskou inspirací nejen pro všechny členy a příznivce AI.

Havel za sebou zanechal výjimečné morální a intelektuální dědictví. Byl jednou ze symbolických postav 20. století a jeho práce v oblasti lidských práv, demokracie a svobody je inspirací pro nás pro všechny,“ řekl Salil Shetty, generální tajemník AI. „Bude nám i celému světu hrozně chybět a nikdy na něj nezapomeneme,“ dodal.

Prezident Havel byl členem Amnesty International už od roku 1991. S Amnesty ho však pojí mnohem delší osobní zkušenost. V dobách, kdy byl i on sám vězněn, se za něj Amnesty masivně zasazovala a posílala představitelům tehdejšího režimu tisíce zásilek požadujících jeho propuštění.

Málo se to ví, ale v 80. letech chodilo do Československa až 30 000 zásilek ročně. Zástupci Amnesty také jezdili jako pozorovatelé na soudní procesy s politickými vězni. Byli však často vykázání z místnosti a sledováni tajnou policií,“ uvedl ředitel české pobočky AI Mark Martin. „Václav Havel byl neuvěřitelně významnou postavou pro boj o dodržování lidských práv. Letos zahájil naši kampaň 3 minuty stačí, která se zasazuje za nespravedlivě vězněné v Číně, Íránu a Sýrii. I díky němu jsme dosud získali více než 32 000 podpisů z řad veřejnosti. Velice si vážíme toho, že nás do poslední chvíle tak významně podporoval a uděláme maximum pro to, abychom jeho odkaz co nejlépe naplňovali,“ dodal.

Amnesty International na počest Václava Havla zřídila speciální mezinárodní stránky, kam mohou napsat svůj vzkaz všichni bojovníci za lidská práva z celého světa. Na jeho památku také zapálíme Amnesty svíce na několika pietních místech České republiky. Zástupci organizace se zúčastní pohřbu v pátek 23. prosince 2011.

Mezinárodní stránky Amnesty International věnované Václavu Havlovi najdete zde.

23.11.2016

Maraton psaní dopisů už klepe na dveře...

Přidejte se k největší světové kampani za nespravedlivě vězněné a utlačované!

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

9.3.2016

Startuje první ročník Amnesty International / Febiofest Award

Česká sekce Amnesty International bude letos poprvé na Febiofestu předávat cenu za nejlepší film spojený s problematikou lidských práv. Je věnována ukrajinskému filmaři Olegu Sencovovi, který sedí ve vězení za kritiku ruské anexe Krymu.