Sýrie: zastavte násilí a vyšetřete zločiny proti lidskosti

V Sýrii byly od března letošního roku spáchány zločiny proti lidskosti a je proto potřeba okamžitě jednat, učinit přítrž hrubému porušování lidských práv a postavit viníky před spravedlivý soud. Amnesty International k tomu vyzývá syrskou vládu i státy mezinárodního společenství.
Tato výzva se shoduje s doporučením zprávy Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Sýrii zřízenou na základě rezoluce Rady pro lidská práva OSN. Od poloviny září do poloviny listopadu hovořili její členové s více než 322 obětmi a svědky údajných porušování lidských práv, mezi nimiž byli civilisté i bývalí příslušníci vojenských i bezpečnostních složek.

„Zpráva komise potvrzuje to, na co upozorňujeme již dlouhou dobu,“ prohlásil prozatímní ředitel pobočky Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther. „Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že syrské úřady vyšetřují a stíhají skutečné viníky těchto zločinů. Proto musí nyní jednat členské státy OSN a zasadit se o to, aby byli dohnáni k trestní odpovědnosti. Celou záležitost by proto měla Rada bezpečnosti postoupit žalobci Mezinárodního trestního soudu,“ dodal Luther.

Syrská vláda v polovině listopadu oznámila, že zřídí národní vyšetřovací komisi, která by s komisí OSN spolupracovala až poté, co učiní vlastní závěry. Úřady však dosud nezveřejnily o vyšetřování žádné informace. Zvláštní zprávu od syrské vlády požaduje do začátku března 2012 také Výbor OSN proti mučení.

Konflikt v Sýrii si od poloviny března vyžádal již přes 3 250 lidských životů, z toho více než 200 dětí. Mnoho z nich bylo zabito bezpečnostními složkami během demonstrací, více než 160 zemřelo za krajně podezřelých okolností ve vyšetřovací vazbě, kde i nadále zůstávají tisíce lidí vystaveno mučení či špatnému zacházení; bez možnosti komunikace s okolním světem, návštěvy svých blízkých, přístupu k lékařské péči či právní pomoci.

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

9.12.2015

„Islámský stát“: Fakta a čísla

Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

29.2.2016

Teď proměňte své sliby v činy, vyzývají nevládky lídry z dárcovské konference

Konsorcium nevládních organizací k dárcovské konferenci "Supporting Syria"

11.2.2016