Policisté na Ukrajině loni mučili tisíce lidí

  Článek

Zastavte mučení publikován 12.10.2011

Nová zpráva Amnesty International (AI) dokumentuje hrubé porušování lidských práv na Ukrajině ze strany policie.

Policii na Ukrajině prochází mučení lidí při výslechu. V roce 2010 ukrajinská policie mučila, vydírala, nutila k přiznání či rasově diskriminovala tisíce lidí. Pokud se oběti vůbec ozvou, končí vyšetřování často slovy „nic nenasvědčuje tomu, že došlo ke zločinu“. Takové informace přináší dnes vydaná zpráva AI s názvem Žádné důkazy o zločinu: jak lidé platí za beztrestnost policistů na Ukrajině.

Zpráva odhaluje rozšířenou korupci a beztrestnost příslušníků policejních sborů, neexistující či chybná vyšetřování případů, a také zastrašování a ponižování těch, kteří si troufnou na policejní chování stěžovat. AI přichází také s konkrétním návrhem, jak situaci změnit: vytvořit nezávislou komisi, která by zodpovědně posuzovala stížnosti.

„Ukrajina sice slaví 20 let nezávislosti, příslušníci policie ale stále slouží státu místo lidem. Nejvíce za to platí obyčejní lidé,“ uvedla ředitelka AI ČR Dáša van der Horst. „Je nejvyšší čas, aby ukrajinské úřady sestavily nezávislou komisi pro vyšetřování policejních postupů a umožnili také podávat potenciální stížnosti nezávislému orgánu,“ dodala. Pokud totiž nyní podá zadržený stížnost, posuzují chování policistů jejich kolegové ze stejného okrsku. A to vzhledem k vysoké míře korupce mezi policisty dopadá často bezvýsledně.

V roce 2010 bylo podle Kanceláře ombudsmana podáno 5 000 stížností na mučení a jiné špatné zacházení při výslechu. Podle odhadů AI však bylo mučeno, vydíráno, nuceno k přiznání či rasově diskriminováno okolo 800 000 zadržených lidí, 51 z nich zemřelo.

V roce 2008 zažila mučení při výslechu také Světlana Pomiljanková a její kolegyně Aljona P. (jméno bylo z důvodů zachování anonymity změněno). Obě byly předvolány za policejní stanici v Charkově, aby podaly svědectví ve věci krádeže firemního počítače. Vyslýchány byly odděleně, každá na jiném patře. Aljona P. Amnesty International popsala průběh výslechu. Nejprve se musela vysvléci do půli těla a byla připoutaná k židli s rukama za zády. Policisté ji bili, dávali jí přes hlavu plastový pytel a jeden z nich ji zezadu kroutil bradavky kleštěmi. Její kolegyně uvedla, že slyšela Aljonu P. křičet až do druhého patra.

Světlana P. Amnesty International sdělila, že byla přivázaná k židli s rukami za hlavou a policisté jí vyhrožovali, že pokud se nepřizná, přihodí se něco jejímu 17letému synovi. Odmítla, načež jí dva policisté přidrželi, zatímco jí třetí nasadil na hlavu plastový pytel a dusil ji. Několikrát upadla do bezvědomí.

Obě ženy podaly po tomto výslechu stížnost k policejnímu důstojníkovi příslušného okrsku. Po několika zvratech ve vyšetřování se k dnešnímu dni stále nedočkaly spravedlnosti a jsou nucené znovu se obhajovat tváří tvář policistům, kteří je ponižovali a mučili.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...