Troy Davis: *9.10.1968 - ?

Příští středu má být v USA popraven Troy Davis, již počtvrté.

Už třikrát mohl Američan Troy Davis zemřít. Příští středu, 21. září, se tak má stát počtvrté. Na takzvané „death row“ je od roku 1991, kdy byl odsouzen za vraždu policejního důstojníka, k níž došlo o dva roky dříve. Soud Davise odsoudil primárně na základě výpovědí svědků; vražedná zbraň se nikdy nenašla. Sedm z devíti korunních svědků navíc svou výpověď později změnilo či odvolalo. Poslední šancí pro Davise je slyšení před Státní komisí pro odvolání a podmínečná propuštění v Atlantě, která může trest změnit. Slyšení proběhne již 19. září.

Vzhledem k nejasnostem a otazníkům kolem celého případu pořádá Amnesty International celosvětovou akci proti popravě Troye Davise. Ačkoli Amnesty International zastává neutrální stanovisko v otázce Davisovy viny, trest smrti považuje za bezpodmínečně nepřípustný bez ohledu na vinu či nevinnu dotyčného.

Ve Spojených státech amerických čeká v současné době na popravu více než 3 200 lidí jen během letošního roku bylo popraveno 32 odsouzených. V průběhu řešení Davisova případu bylo přitom více než 90 lidí čekajících na popravu propuštěno na základě nevinny. Všichni byli původně uznání vinnými.

Podepište on-line petici Amnesty International za zastavení popravy Troye Davise ZDE

9.8.2016

Debata ČRo Plus o trestu smrti

7.4.2016

Česká televize o trestu smrti

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti