Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí reagovat na násilí v Sýrii

Amnesty International (AI) apeluje na Radu bezpečnosti OSN, aby zaujala jasné stanovisko a předala vyšetřování situace v Sýrii žalobci Mezinárodního trestního soudu. Výzva je reakcí na násilí ve městě Hamá i dalších místech, které během víkendu připravilo o život nejméně 52 lidí, včetně 4 dětí.
Solidární protesty proti násilí v Sýrii, Libanon 2011.
„Je jasné, že prezident Bašár Asad nehodlá své bezpečností složky zastavit, OSN proto musí udělat vše, aby tuhle násilnou kampaň zastavilo,“ uvedl Philip Luther, zástupce ředitele AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky. „Požadujeme uvalení zbraňového embarga na zemi, zmrazení účtů prezidenta Asada a dalších představitelů, kteří jsou podezřelí ze spáchání zločinů proti lidskosti. Situace v Sýrii musí být postoupena Mezinárodnímu trestnímu soudu,“ dodal.

Podle posledních zpráv se syrské vojsko během víkendu opět pokusilo vstoupit do města Hamá, důležitého sídla pro-reformě orientovaných protestantů. Zaútočilo na rezidenční oblasti pomocí granátů a kulometů, útokům podlehly desítky obyvatel města.

Od poloviny března eviduje Amnesty International více než 1.500 obětí proreformních protestů. Mnozí z nich byli údajně civilisté, které zastřelily bezpečností složky či armáda.

Tisíce lidí bylo v souvislosti s protesty zadrženo, mučeno a uneseno. Amnesty International došla na základě svého výzkumu k závěru, že zločiny v Sýrii mohou představovat zločiny proti lidskosti, neboť jsou systematicky namířeny proti civilnímu obyvatelstvu.

AI opakovaně vyzývá Radu Bezpečnosti OSN, aby situaci v Sýrii předala žalobci Mezinárodního trestního soudu, tak jako to udělala v dubnu 2011 v případě Libye.

Akce Amnesty International UK: Zastave krveprolití v Sýrii

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

9.12.2015

„Islámský stát“: Fakta a čísla

Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

29.2.2016

Teď proměňte své sliby v činy, vyzývají nevládky lídry z dárcovské konference

Konsorcium nevládních organizací k dárcovské konferenci "Supporting Syria"

11.2.2016