Čína: 22 let po Tchien-an-menu represe pokračují

Před 22 lety připravil armádní zásah proti neozbrojeným pokojným protestantům v Pekingu a dalších městech o život stovky, ne-li tisíce, studentů a lidí požadujících větší otevřenost a odpovědnost čínské vlády.
"Slovní mrak" vygenerovaný z textů čínských blogerů.
V následujících letech se čínská vláda vyhýbala veškerým výzvám ke spravedlivému vyúčtování krutého zákroku, který se odehrál 3. a 4. června na náměstí Tchien-an-men (náměstí Nebeského klidu). To, co byl pro mnohé masakr, nyní Komunistická strana Číny nazývá pouhými „politickými nepokoji“.

Minulý týden Čína zpřístupnila své tajné národní archivy. Veškeré dokumenty vztahující se k událostem na náměstí Nebeského klidu však zůstávají nadále nepřístupné s odůvodněním možného poškození něčího „soukromí“ či „pověstí“.

Represivní taktiky a tvrdé zákroky čínské vlády nepatří bohužel jen minulosti. Tyto postupy slouží i nadále k potlačení jakýchkoli námitek vůči monopolu komunistické strany. Pravidelně tak dochází k porušování práva na svobodu projevu a sdružování, navzdory jejich ukotvení v čínské ústavě.

Odpovědí čínské vlády na nedávná lidová povstání na Blízkém východě a v severní Africe je zastrašování, výhružky a zadržování kohokoli považovaného za potenciálního kritika.

Amnesty International zaznamenala v Číně od konce února více než 130 případů, kdy byli aktivisté, blogeři či právníci zadrženi policií, zastrašování bezpečnostními složkami nebo přímo zmizeli. Někteří z nich jsou pamětníci studentského hnutí za demokracii z roku 1989. Řada z nich čelí vágnímu obvinění z „podněcování k podvratné činnosti“, což opět připomíná obvinění padající po tehdejších bouřlivých událostech.

Mezi zadržované patří i tito lidé:

Čchen Wej – aktivista ze S'-čchuanu, zadržen 20. února, obviněn z „podněcování k podvratné činnosti.“

Ting Mao - aktivista ze S'-čchuanu, zakladatel Sociálně demokratické strany, zadržen 19. února, obviněn z „podněcování k podvratné činnosti“.

Li Chaj – opakovaně zadržovaný aktivista, v současné době čeká na soud na základě obvinění z „provokace“, kterou údajně způsobil uveřejněním informací o tzv. Jasmínové revoluci na Blízkém východě.

Wang Li-chung – bývalá lékařka, zadržena 21.února, obviněna ze „sdružování za účelem narušování veřejného pořádku“.

Čína dále vězní také nositele Nobelovy ceny za mír 2010 a autora Charty ´08 Liou Siao-poa. Spolu s ním je na 11 let vězněn také další autor tohoto manifestu, který volá po nenásilné politické změně v Číně, Liou Sien-pin. Oba se angažovali již při protestech v roce 1989.

Amnesty International se situaci v Číne intenzivně věnuje a v současné době připravuje rozsáhlou zprávu o pronásledování právníků a dalších aktivistů.

19.10.2015

Chen Zhenping na svobodě!

Máme velkou radost, že se s vámi můžeme podělit o dobré zprávy. Vězenkyně svědomí, paní Čchen Čen-ping (Chen Zhenping) je na svobodě. Obdrželi jsme dopis od její dcery, paní Zhaoyu Jin z Finska, že se její matce podařilo uprchnout. Zároveň nám v dopise děkovala za podporu, kterou její matka od vás všech dostala.

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.

29.7.2015

Liu může vycházet z domu nebo navštívit manžela

3.7.2015

Rodina směla po roce poprvé navštívit Ilhama ve vězení