Přípitek na svobodu po padesáti letech: Amnesty International slaví významné jubileum

Článek

publikován 26.5.2011

50. let boje proti bezpráví oslaví 28. května mezinárodní organizace Amnesty International (AI). Oslavy se ponesou v pozitivním duchu přípitků na svobodu, nechybí ale ani celosvětová výzva k akci proti lidskoprávním prohřeškům dnešního světa. Do oslav se zapojí více jak 63 poboček AI od Argentiny, přes Ghanu, Turecko i Nový Zéland. Chybět nebude ani Česká republika.

Symbolicky „jako tenkrát“ si největší lidskoprávní organizace na světě Amnesty International připomene výročí svého založení. Přesně před padesáti lety si totiž britský právník Peter Benenson přečetl v novinách informaci o uvěznění dvou portugalských studentů pouze kvůli tomu, že si v nedemokratické zemi připili na svobodu. Jejich příběh ho zasáhl natolik, že o tom napsal článek, který otiskly noviny The Observer a který de facto odstartoval celosvětovou kampaň „Žádost o amnestii 1961“. Tak se zrodila Amnesty International. Z původní hrstky nadšenců vyrostla postupně v mezinárodní hnutí čítající dnes více jak 3 miliony členů a sympatizantů.

Během svého působení se Amnesty International podařilo osvobodit přes 44.000 nespravedlivě vězněných lidí, její členové napsali více jak 20.000 urgentních apelů a vůbec největší nárůst zaznamenala členská základna a tedy aktivní zájem lidí o dodržování lidských práv. Organizace vypracovala přes 17.000 dokumentů a zpráv o lidských právech a zasadila se o zrušení trestu smrti ve více jak 50 zemích.

Výročí si Amnesty International připomíná aktivně a konkrétní výzvou k reakci na dění v současném světě. Požadavky demonstrantů na Blízkém východě a severu Afriky se setkávají s tvrdou odpovědí autoritářských režimů. Lidé umírají a vlády selhávají v dodržování lidskoprávních standardů stanovených Všeobecnou deklarací lidských práv a dalšími mezinárodními úmluvami. Aktivity AI se proto soustředí právě i na tento region. „Síla akcí Amnesty International spočívá v jejich masivnosti a schopnosti mobilizovat veřejnost. Společné akce milionů lidí nelze jen tak umlčet,“ vysvětlil Salil Shetty, generální tajemník AI.

Letos se AI zaměří na 6 oblastí, ve kterých lze podle ní dosáhnout reálných změn. Kampaně se budou dotýkat témat spojených se svobodou slova, zrušením trestu smrti, odpovědností firem či ukončením násilí v regionu Blízkého východu a severní Afriky.

launch promo ENGLISH preview from Amnesty International on Vimeo.

Česká pobočka AI si letos připomíná kromě celosvětového založení také 20 let působení v ČR. I proto svou kampaň symbolicky zaměřuje na téma nespravedlivě vězněných lidí.

Leitmotiv kampaně „3 minuty stačí“ vybízí českou veřejnost k podpoře tří vězněných lidí – právníka ze Sýrie, ženy z Íránu a novináře z Číny. Tři minuty stačí každému k tomu, aby podepsal dopisy požadující jejich osvobození. Organizace spustila ke kampani také speciální webovou stránku www.3minutystaci.cz, která informuje českou veřejnost o osudech vězňů a vybízí k jejich obraně. Prvním signatářem dopisů se v ČR stal bývalý prezident Václav Havel.

„AI se za Václava Havla významně zasazovala v dobách, kdy byl nespravedlivě vězněn komunistickým režimem. Vážíme si toho, že podporuje naše aktivity právě v roce, kdy si připomínáme 50 let od založení Amnesty International ve světě a 20 let jejího působení v České republice,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International Česká republika.

První aktivity v rámci celosvětové kampaně pořádá AI ČR již zítra, v pátek 27. 5., kdy proběhne tradiční akce nazvaná Dopisy v ulicích. Více informací naleznete na www.amnesty.cz nebo www.3minutystaci.cz

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu