3 minuty stačí a pomůžete osvobodit člověka

V pátek 27. května budou mít lidé v České republice možnost přímo na ulicích podpořit dodržování lidských práv. V řadě českých a moravských měst potkají více jak 300 studentek a studentů, kteří budou sbírat podpisy na obranu nespravedlivě vězněných lidí – právníka ze Sýrie, ženy odsouzené k ukamenování v Íránu a novináře z Číny.

Ti jsou drženi ve vězení po nespravedlivých soudech, anebo pouze pro své názory, které se neslučují s pohledem tamních vlád. K podpoře kampaně stačí pouhé 3 minuty času, během kterých může každý podepsat dopisy na jejich obranu. Podpisovou akcí vrcholí kampaň Amnesty International Za nespravedlivě vězněné, kterou si organizace zároveň připomíná 50 let svojí existence.

V Praze najdete stanoviště, na kterých budou studenti a studentky sbírat podpisy, na Jungmannově náměstí, Můstku a Národní třídě. „Dopisy se získanými podpisy budou zaslány představitelům Sýrie, Číny a Íránu. Právě v těchto zemích dochází k častému porušování lidských práv, jako je například svoboda projevu nebo právo na spravedlivý proces,“ říká ředitelka Amnesty International ČR Dáša van der Horst.

Cílem akce je upozornit na situaci tří nespravedlivě vězněných lidí a získat podporu alespoň 10.000 obyvatel ČR pro jejich propuštění. Prvním signatářem dopisů, které poputují do Sýrie, Číny a Íránu, se stal 17. května bývalý prezident Václav Havel. Podpisovou akci organizuje Amnesty International v ulicích měst ČR již po čtvrté. Jen v roce 2008 se díky ní podařilo odeslat 11 tisíc dopisů proti bezpráví v Číně.

Kampaň Za nespravedlivě vězněné bude pokračovat až do konce roku 2011 a lidé se mohou proti bezpráví vyslovit i prostřednictvím internetu na stránkách www.3minutystaci.cz. Věnujte 3 minuty svého času a změňte někomu osud!

KDY: 27. května 2011, od 10.00

KDE: města ČR, včetně Prahy. V Praze budou stanoviště na Můstku, Jungmannově náměstí a Národní třídě.

SEZNAM ŠKOL, KTERÉ SE DO PODPISOVÉ AKCE ZAPOJÍ:

Benešov (akce proběhne v centru města) Gymnázium Benešov

Brno (akce proběhne v centru města) Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, Gymnázium Brno- Řečkovice, EKO Gymnázium Brno

Čelákovice (akce proběhne v centru města) Gymnázium J. A. Komenského

České Budějovice (akce proběhne v centru města) Biskupské gymnázium J. N. Neumanna

Ostrava (akce proběhne v centru města) 1.st International School of Ostrava

Pardubice Gymnázium Pardubice Mozartova (akce proběhne v centru města)

Plzeň (akce proběhne v centru města) Církevní gymnázium Plzeň

Praha Gymnázium Na Vítězné pláni (Jungmannovo náměstí 10-12 hodin, Můstek, Národní třída)

Ústí nad Labem (akce proběhne v centru města- Mírové náměstí, okolí vlakového nádraží) Gymnázium dr. Václava Šmejkala, Obchodní akademie a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Ústí nad Labem

9.5.2016

Kampaň za ochránce lidských práv v Rusku v DVTV - rozhovor s Martinem Balcarem

25.1.2016

Novinky k uvěznění Phyoe Phyoe Aung

2.2.2016

PHYOE PHYOE AUNG VZKAZUJE AMNESTY: NEVZDÁVEJME TO!

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.

3.2.2016

Maraton psaní dopisů: podpora z Česka zase pomáhá měnit svět - pokračujeme i v roce 2016!

Největší světová lidskoprávní kampaň bude pokračovat i v prosinci 2016!