Čína: Mao Cheng-feng nesouhlasí s nucenými potraty, stále ji pronásledují

  Článek

Mao Cheng-feng je opakovaně zadržovaná od roku 2004 pro svou činnost na obranu ženských reprodukčních práv, na obranu obětí nuceného vysídlování a za podporu obránců lidských práv. Opakovaně byla mučena.

Mao Hengfeng
Mao Cheng-feng v roce 1988 podruhé otěhotněla, předtím se jí již narodily dvojčata. Úředníci v zaměstnání jí v rámci státní politiky plánování porodnosti nařídili potrat. Když odmítla, odvezli ji na psychiatrii, kde po dobu jednoho týdne dostávala injekce s léky. Podařilo se jí dítě donosit, to se však kvůli účinkům léků narodilo s mnoha zdravotními problémy. Poté byla propuštěna z práce pro týdenní absenci, během které byla nedobrovolně držena na psychiatrii.

Poté se Mao Cheng-feng začala dožadovat svých práv a později se stala lidskoprávní aktivistkou za oběti nucených potratů a dále za oběti nuceného vysídlování v Šanghaji. Byla mnohokrát svévolně zadržena policií a v letech 2004 a 2010 strávila dohromady 18 měsíců v pracovním táboře na „převýchovu“.

V táboře pro pracovní převýchovu byla Mao Cheng-feng krutě mučena. Byla nucena požívat látky vyvolávající zvracení a bezvědomí. Často byla přivazována na řadu dní za ruce a nohy k posteli, aby se nemohla hýbat, dvakrát měla po čtyři dny ruce svázané za zády a do úst nacpané špinavé šaty či plasty, po celou dobu nedostávala jídlo ani pití. Když Mao držela hladovku na protest proti táborovému systému, personál ji násilně krmil trubičkou, která jí způsobila mnoho bolesti a krvácení. Byla nucena pracovat v toxickém a špinavém prostředí. Mao opakovaně bily a týraly personálem vybrané a naváděné spoluvězeňkyně.

Amnesty International neustále vyzývá příslušné činitele, aby byl systém pracovní převýchovy úplně zrušen a policii byly odebrány pravomoci ukládat tresty odnětí svobody bez obvinění či soudu. Dále aby všechny činy, které mohou být potrestány odnětím svobody, byly převedeny do působnosti trestního práva a souzeny kompetentními, nezávislými a nestrannými soudy.

Krutého zacházení, psychického, fyzického či sexuálního napadání, znemožňování spánku a surového bití se jí dostávalo i při četných zadrženích na policii, dva týdny byla zamčena v malé, velmi tmavé místnosti bez postele, bez možnosti umýt se a bez WC. Mao Cheng-feng má velmi podlomené zdraví, poškozený sluch, vysoký krevní tlak a chronické bolesti žaludku. Lékaři nedávno zjistili krvácení do mozku. Říká, že částečně ztratila cit v levé polovině těla a že se nemůže správně hýbat.

Její rodině často nebyla povolena návštěva, přičemž příbuzní později zjistili, že to bylo právě v době, kdy byla Mao Cheng-feng týrána. Její manžel Wu Süe-wej řekl, že mu zlomilo srdce, když Mao 12. ledna tohoto roku uviděl: „Je velmi hubená, bledá a slabá, dokonce má slabý a unavený hlas. Má však stále velmi silnou vůli i naději a měla ohromnou radost, když slyšela, že aktivista za demokracii Liou Siao-po dostal Nobelovu cenu.“ Mao Cheng-feng si nyní odpykává trest za to, že Liou Siao-poovi vyjádřila před budovou soudu podporu.

Mao Cheng-feng říká, že uvažovala o sebevraždě, ale byla povzbuzována vzkazy o mezinárodní podpoře. Po svém posledním propuštění ze zdravotních důvodů 22. února 2011 Mao řekla, že svoji kampaň na obranu lidských práv nevzdá. Bohužel již za dva dny, 24. února 2011, byla odvezena zpět do tábora, protože prý porušila podmínky propuštění. Svou podporu Mao Cheng-feng nyní můžete projevit prostřednictvím dopisu v příloze apelu Amnesty International www.amnesty.cz/p174/cina-mao-cheng-feng-opet-hrozi-muceni/ nebo vlastním dopisem na adresu úřadů uvedených v tomto apelu.

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...