Čína zatýká příznivce jasmínové revoluce

Čínské úřady tvrdě zakročují vůči disidentům. Tito lidé inspirováni protesty v zemích Blízkého východu a severní Afriky vyjádřili svou nespokojenost vůči režimu, a to především na internetu. Mezi zatčenými je také známý čínský umělec Aj Wej-Wej.

Ai Wei-Wei

V obavách před demonstracemi úřady zareagují nepřiměřeně a represivně. Zablokovaly internetové servery a informace týkající se nepokojů v Egyptě a dalších zemích v regionu a rozhodly se opozici umlčet. Od 19. února policie zatkla nebo sleduje více než 100 aktivistů, které drží na neznámých místech bez řádného obvinění, aniž by uvědomila jejich rodiny a blízké. Řada z nich je nezvěstných a pěti zadrženým přímo hrozí mučení a špatné zacházení ze strany vyšetřovatelů a policistů. Podle informací naší organizace jde o největší vlnu zatýkání za poslední dva roky, kdy došlo ke krvavým protestům v Ujgurské autonomní oblasti.

Vyjádření solidarity v čínštině

Mezi zadrženými jsou lidskoprávní aktivisté, právníci Tcheng Piao, Ťiang Tchien-jung, Tchang Ťi-tchien a Feng Čeng-chu; mladí „netizens“ (neboli občané aktivní na internetu, jak se sami nazývají), a bloggeři. Mnoho z nich je takto zatčeno vůbec poprvé. Internetový aktivista Chua Čchun-chuej byl zatčen za „ohrožování bezpečnosti státu“ protože na svém účtu Twitter zmiňoval „Jasmínové protesty“ v Tunisku. Jeho snoubenku Čcheng Ťien-pching úřady již loni v listopadu odsoudily k roční převýchově prací za další šíření jedné Twitter zprávy, kterou Chua Čchun-chuej napsal. V Cha-r-pinu úřady zatkly další aktivistku, Liang Chaj-i, za „podvracení republiky“, kterého se měla dopustit rovněž šířením informací o „Jasmínových protestech“ na čínské internetové fórum QQ. Stejné obvinění si vyslechli také aktivisté Čchen Wej, Ting Mao a Žan Jün-fej, zatčení v provincii S'-čchuan. Dvěma z nich policie zabavila po výslechu osobní počítač a rodina se o jejich zadržení dozvěděla až po několika dnech.

„Z neadekvátně tvrdé reakce čínských úřadů se dá soudit, že režim se opozice a svobodomyslných názorů obává. Je však nepřípustné, aby je nadále takto trestal a uplatňoval represivní postupy, které jsou v rozporu s čínskou ústavou a mezinárodněprávními dokumenty, které země podepsala,“ uvedla Amnesty International. Organizace apeluje na čínskou stranu, aby propustila všechny lidi zadržené pouze pro uplatňování svých práv na svobodu projevu a zajistila všem zadrženým právo na spravedlivý proces bez rizika mučení a špatného zacházení. Všichni obvinění by měli mít umožněn kontakt se svými blízkými, jakož i veškerý potřebný přístup k právní a lékařské pomoci.

19.10.2015

Chen Zhenping na svobodě!

Máme velkou radost, že se s vámi můžeme podělit o dobré zprávy. Vězenkyně svědomí, paní Čchen Čen-ping (Chen Zhenping) je na svobodě. Obdrželi jsme dopis od její dcery, paní Zhaoyu Jin z Finska, že se její matce podařilo uprchnout. Zároveň nám v dopise děkovala za podporu, kterou její matka od vás všech dostala.

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.

29.7.2015

Liu může vycházet z domu nebo navštívit manžela

3.7.2015

Rodina směla po roce poprvé navštívit Ilhama ve vězení