Kde jsou? V Libyi mizí opozice, otcové rodin i náhodní civilisté

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 29.3.2011

Od počátku protestů v Libyi mizí lidé. Ozbrojené složky plukovníka Kaddáfího se snaží pomocí systematických únosů rozložit rostoucí opozici. Ve své dnešní zprávě „Libye: zadržovaní, pohřešovaní a nezvěstní“ to uvedla organizace Amnesty International (AI).

Ilustrační foto, Libye, 1. března 2011.
Ilustrační foto, Libye, 1. března 2011.
AI zdokumentovala více než 30 případů lidí, kteří od vypuknutí protestů zmizeli. Jedná se o politické aktivisty, údajné rebelující bojovníky a jejich podporovatele.

„Zdá se, že v zemi může být systematicky zadržován kdokoli, kdo je podezřelý z nesouhlasu s vládou Muammara Kaddáfího. Tito lidé jsou drženi bez jakéhokoliv kontaktu s okolím a přesouváni do pevností v západní Libyi,“ uvedl Malcom Smart, ředitel AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky.

„Plukovník Kaddáfí musí tuto děsivou kampaň zastavit a nařídit svým bezpečnostním složkám, aby nepřekračovaly zákon,“ dodal Smart. „Všichni, kdo jsou zadržováni pouze pro své nenásilné aktivity související s protesty, musí být okamžitě propuštěni a bezpečně dopraveni do svých domovů,“ dodal.

Mizení lidí začalo dokonce ještě před vypuknutím ozbrojených protestů proti Kaddáfího režimu.

Příběhy: mizí mladí lidé, otcové rodin i náhodní kolemjdoucí

Atef Ábd al –Kádir Al-Atraš, otec dvou dětí a prominentní blogger, byl naposledy spatřen na shromáždění, které se konalo 17. února v Benghází. Tam byl pravděpodobně zajat jednotkamii plukovníka Kaddáfího. Jeho příbuzný Amnesty International řekl: „ Zkoušeli jsme mu volat na jeho telefon, ale nikdy se nám nepodařilo se dovolat, až to o několik dní později zvedl muž hovořící západolibyjským přízvukem. Řekl jen „ tohle se stane těm, kteří na nás hází kameny“. Atef ale kameny nikdy neházel.“

K dalším zatčením, a to i dětí, došlo pravděpodobně v době, kdy rebelové získávali kontrolu nad městem Benghází a Kaddáfího složky byly nuceny ustupovat. AI zdokumentovala řadu příběhů lidí, kteří byli naposledy spatřeni 20. února poblíž vojenského objektu Katíba al-Fadhíl.

14letý příbuzný Hassana Mohammeda al-Katáního který chodí na střední školu, Amnesty International řekl: „Od té doby co zmizel, jsem nespal. Nespal nikdo z naší rodiny. Strašně se bojíme. Je to jen dítě… nevíme, co dělat, kam ho jít hledat, na koho se obrátit o pomoc.“

Případy zmizení pokračují s rostoucím konfliktem. Lidé jsou pohřešováni také v okolí města na první frontové linii Bin Džavád. Někteří z nich byli údaje bojovníci, jiní civilisté, kteří do oblasti přišli, aby pomáhali raněným. A další mohli být pouhými kolemjdoucími.

Amnesty International apeluje na Muammara Kaddáfího a jeho velitele, aby umožnili okamžitý a nezávislý přístup k zadržovaným lidem z důvodů zjištění jejich bezpečnosti, zabránili jejich mučení a okamžitě informovali jejich rodiny o tom, kde se nachází.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...