Libye: ochrana civilistů musí být na prvním místě

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 18.3.2011

Rada bezpečnosti OSN včera v historickém rozhodnutí schválila použití síly na ochranu civilistů v Libyi. Amnesty International důraz na ochranu civilních obyvatel země vítá a apeluje na všechny zúčastněné strany konflitku i všechny aktéry jednající pod záštitou Rady bezpečnosti OSN, aby při svém jednání postavili bezpečí civilistů na první místo.

Muži čekající na jídlo v uprchlickém táboře na hranicích Libye a Tuniska.
„Rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN představuje důležitý krok. Při potenciálním zákroku pod mandátem OSN je ale naprosto nutné sledovat především bezpečí civilistů,” uvedl Claudio Cordone, ředitel výzkumného oddělení Amnesty International. „Považujeme za stěžejní, aby všechny ozbrojené složky, které se mohou do konfliktu zapojit, respektovaly válečné právo,” dodal.

Amnesty International také požaduje, aby všichni civilisté, kteří budou chtít, mohli bezpečně opustit Libyi a vstoupit bez problému do jiné země.

Rada bezpečnosti rozhodovala podle kapitoly VII Charty OSN, která specifikuje podmínky použití vojenské síly. Výsledkem hlasování patnáctičlenného orgánu bylo deset hlasů pro, pět se zdrželo hlasování (Čína, Rusko, Brazílie, Indie a Německo). Rezoluce 1973 (2011) zmocňuje členské státy OSN k podniknutí „všech nezbytných opatření… na ochranu civilistů a civilisty obývaných území, jimž v Libyi hrozí útoky“.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu