Policie neochránila Romy v Novém Bydžově

  Článek

Diskriminace publikován 17.3.2011

Policie ČR nedokázala zajistit ochranu tří Romů, kteří byli napadeni příslušníky krajní pravice po skončení demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Novém Bydžově dne 12. března. Policie navíc použila nepřiměřenou sílu vůči protidemonstrantům sdruženým pod hlavičkou iniciativy Nový Bydžov není sám!, který se snažil blokovat pochod DSSS. Amnesty International je postupem policie znepokojena a žádá vyšetření zákroku.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Tyto incidenty přispívají k tvorbě nepřátelského prostředí vůči romské komunitě v Novém Bydžově. Město je již známo diskriminačními prohlášeními z úst představitelů radnice.

Pochodu DSSS v Novém Bydžově se podle médií zúčastnilo okolo 500 příznivců krajní pravice, kteří provolávali protiromská hesla, někteří měli symboly Dělnické strany. Ta byla loni v únoru rozpuštěna Nevyšším vrchním soudem, neboť její program i projevy měly za cíl vytváření negativních pocitů, strachu a nenávisti vůči určitým skupinám obyvatel.

Podle dostupných informací se okolo 200 protidemonstrantů, včetně místních Romů, shromáždilo 12. března ve městě s cílem zablokovat pochod pravicových demonstrantů ulicí Na Šarlejích. Tam bydlí několik romských rodin. Antikonfliktní tým Policie ČR se následně snažil přesvědčit protidemonstranty, aby trasu DSSS uvolnili. Ti však neuposlechli a ozbrojení příslušníci policie do nich po té vjeli na koních a bili je obušky. Tři lidé při tomto zákroku utrpěli zranění. Zástupci Amnesty International byli přítomni na místě zásahu.

Policejní mluvčí podle serveru Romea.cz uvedla, že zákrok následoval až po několika výzvách k odchodu. Protidemonstranti vystoupili proti shromáždění, které bylo řádně nahlášeno. Amnesty International však považuje zásah proti těmto pokojným aktivistům za nepřiměřený a domnívá se, že nebyl nezbytný. Mezinárodní smlouvy o lidských právech, kterými je Česká republika vázána, vyžadují, aby úřady respektovaly a chránily lidská práva. Musí mimo jiné zajistit, aby policejní složky nepoužívaly nepřiměřené síly.

Amnesty International vyzvala již v pátek 11. března české úřady, aby zajistily bezpečnost romským komunitám v Novém Bydžově.

Na základě průběhu akce Amnesty International vyzvala ministra vnitra Radka Johna, aby nařídil okamžité, nezávislé, nestranné a úplné vyšetřování zákroku proti demonstrantům. To by mělo důkladně prověřit informace o špatném zacházení ze strany policie a nepřiměřeném použití síly.

Nenávistné projevy na shromáždění DSSS v Novém Bydžově zachycuje toto video:

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...