Severní Afrika: vlna uprchlíků nesmí skončit humanitární krizí

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 16.3.2011

V důsledku probíhajících nepokojů v Libyi opustily zemi již stovky tisíc lidí. Poslední čísla Organizace spojených národů (OSN) ukazují, že od vypuknutí konfliktu překročilo hranice Libye již 218 000 lidí. Většina z nich zamířila do sousedního Egypta a Tuniska, které jsou samy oslabeny nedávnými nepokoji. Občané mnohých subsaharských i asijských zemí, kteří do Libye přijížděli za prací, jsou za pomoci svých vlád z Libye urychleně evakuováni, aby unikli bezprostřední hrozbě násilí.

Podle statistik tuniských úřadů překročilo tunisko-libyjské hranice v období mezi 20. únorem a 1. březnem letošního roku okolo 70 – 75 tisíc lidí, některé dny se počty příchozích vyšplhaly až na 14 000 lidí. Dne 7. března uvízlo na libyjsko-tuniské hranici a ve městě Saloum v Egyptě na 22 500 lidí, kteří potřebovali okamžitou humanitární pomoc. Je přitom pochopitelné, že Egypt ani Tunisko v současnosti nejsou schopny zajistit pro tak masivní vlnu příchozích potřebnou ochranu.

V posledních týdnech sice bezprostřední uprchlická vlna začíná slábnout, přesouvá se však dále k evropským břehům. Na italský ostrov Lampedusa, který je nejbližším bodem od tuniských břehů, denně přijíždějí lodě převážející na svých palubách desítky uprchlíků. V noci z 6. na 7. března byl zaznamenán rekordní příjezd lodí, které na svých palubách čítaly dohromady 1000 uprchlíků. Ti poté byli převezeni do přijímacího střediska s kapacitou 850 osob, v němž tou dobou pobývalo více než 1000 příchozích.

Evropská unie však na sílící uprchlickou krizi zatím reagovala pouze posílením pohraničních hlídek Frontex (tzv. mise “Hermes”) a asistencí Itálii, která je nejvíce zasažena. Humanitární pomoc do Tuniska a dalších oblastí vyslaly například USA nebo právě Itálie ve spolupráci s Rakouskem, většina států EU však k panující situaci zůstává lhostejná.

Ve světle vznikající uprchlické krize v Libyi a přilehlém regionu je však nutné, aby EU začala okamžitě jednat. Amnesty International proto vyzývá EU a všechny členské státy, aby vyhověly výzvě Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) vydané dne 1. března. Ta žádá, aby se země, jež k tomu mají dostatečnou kapacitu, zapojily do programu nouzového přesídlování uprchlíků.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...