AI vyzývá k ochraně Romů v Novém Bydžově

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů vyzvaly české úřady, aby v průběhu shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti plánované na 12. března 2011 zajistily ochranu Romů žijících v Novém Bydžově

Nejvyšší správní soud v únoru 2010 rozpustil Dělnickou stranu, která byla předchůdkyní DSSS. Soud shledal, že program a projevy představitelů Dělnické strany jsou postaveny na systematickém urážení a pomlouvání určitých skupin obyvatel a mají za cíl vytváření negativních pocitů, strachu a nenávisti vůči těmto skupinám. V listopadu 2008 tehdejší Dělnická strana organizovala pochod v litvínovském Janově. Po demonstraci se demonstranti údajně snažili pochodovat částí města, kterou obývají převážně Romové. Byli ozbrojeni kameny, obušky či pyrotechnikou, zjevně měli v úmyslu napadnout romskou komunitu. Předsedou DSSS je člověk, který stál v čele Dělnické strany.

Krajně pravicové skupiny se na internetu odvolávají k Janovu. Podporu demonstraci v Novém Bydžově oznámili krajně pravicoví Autonomní nacionalisté. Skupina údajně vyzvala „pronárodní síly” z Janova a uvedla, že opět nadešel čas „ukázat sílu”. Organizátoři demonstrace údajně plánují pochodovat částí města, v níž žijí Romové. Nový Bydžov získal pozornost médií a politiků poté, co v něm v listopadu 2010 došlo ke znásilnění 21leté ženy. Pachatelem zločinu byl údajně Rom. Na tento čin reagoval starosta města, který uvedl, že „poslední kapka nenávisti občanů k cikánům přetekla”. Prohlášení starosty uvítala DSSS jako “otevřené a pravdivé pojmenování problému”. Nabídla také pomoc, například prostřednictvím rozmístění monitorovacích týmů ve městě.

Amnesty International a Evropské centrum pro práva Romů upozorňují české úřady na jejich povinnost zajistit bezpečnost a fyzickou integritu romské komunity. Tato povinnost vyplývá z mezinárodních norem o lidských právech. Úřady také musí učinit vše pro to, aby zabránily rasově motivovaným útokům, potrestaly jejich aktéry a vyšetřily jejich průběh.statlo

8.9.2016

STÁŽ: Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Hledáme stážistu/ku, který/á se stane součástí vzdělávacího projektu na středních školách

21.10.2015

Kuba: Nový přístup vlády k opozici po milosti pro kritika?

Kubánský graffiti umělec byl náhle propuštěn z vězení na předměstí Havany

10.12.2015

Živá knihovna, komiksy i muzika v Brně!

5.11.2015

Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv