Rada bezpečnosti podpořila Libyi

Rada bezpečnosti OSN v sobotu 26..února jednohlasně přijala rezoluci, která předává vyšetřování situace v Libyi Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Tento krok je průlomem nejenom pro obyvatele Libye, ale pro celou oblast mezinárodní spravedlnosti.

Hlasování předcházela žádost o zásah, kterou přednesla mise Libye při OSN. Její členové uvedli, že nadále nezastupují režim Muammara Kaddáfího. „Jedná se o historicky významný krok,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International ČR. „Představitelé Libye, ale také další vůdci, musí počítat s tím, že budou voláni k zodpovědnosti za své zločiny.“

Mezinárodní společenství vyslalo obyvatelům Libye zprávu, že stojí při nich a že nebude odvracet zrak od porušování lidských práv, k němuž v jejich zemi dochází.

Rada pro lidská práva OSN, Liga arabských států i Africká unie shodně oznámily, že do Libye vyšlou vyšetřující mise. Podle Amnesty International by k jejich rozmístění mělo dojít co nejdříve. Závěry a zjištění těchto misí by měly být co nejdříve předány žalobci Mezinárodního trestního soudu.

Podle Amnesty International by Rada bezpečnosti měla zaujmout obdobně rozhodné stanovisko i v případech dalších krizových oblastí. „Rada bezpečnosti se odhodlala k významnému kroku. Měla by stejně odvážně řešit i situace v jiných koutech světa, které vyžadují pozornost,“ dodala Dáša van der Horst.

24.8.2015

Novinky z ICM

Ředitel české sekce Amnesty International Mark Martin shrnuje dění na mezinárodní valné hromadě Amnesty (ICM) včetně problematiky dekriminalizace prostituce.

17.8.2015

Nigérie: Shell se musí přizpůsobit novému závazku vlády a čistit ropné skvrny

Shell se musí vypořádat s novým závazkem nigerijské vlády, která chce řešit ropné znečištění v deltě Nigeru. Musí výrazně zlepšit čistění ropných skvrn.

17.8.2015

Prázdninové školení pedagogů o lidských právech

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.