Egypt: AI vyzývá egyptské úřady k zastavení násilí

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 3.2.2011

Amnesty International vyzývá viceprezidenta Omara Sulejmana, aby zastavil násilí rozpoutané příznivci prezidenta Mubaraka během včerejšího dne.

Egypt

V Káhiře i dalších egyptských městech dochází ke střetům, za kterými stojí s největší pravděpodobností organizované skupiny příznivců vlády. Ti napadají demonstranty v ulicích Káhiry i dalších částech Egypta. Na ulicích nezasahuje pořádková policie ani jiné policejní oddíly, což naznačuje spoluúčast egyptské vlády na probíhajících násilnostech. V lepším případě se vláda „pouze“ zříká odpovědnosti za dodržování pořádku v době národní krize.

„Násilnosti pokračují za přítomnosti armády, což vede k obavám, že vojáci mají příkaz nezasahovat,“ uvedla Hassiba Hadj Sahraoui z Amnesty International.

Armáda včera podle dostupných informací povolila příznivcům prezidenta Mubaraka vstoupit na náměstí Tahrír, kde inzultovali protivládní demonstranty. Mnoho demonstrujících utrpělo zranění.

Podle posledních dostupných zpráv mají v Egyptě problémy také novináři i členové různých misí, kteří na místo přijeli. Včera byl výslechu tajné policie podroben například reportér České televize Martin Jonáš. „Situace pro naši práci se prudce zhoršuje. Byli jsme zatčeni tajnou policií, které asistovala skupina místní domobrany," zavolal reportér Martin Jonáš po propuštění pro Mladou frontu.

Zatčen byl také jeden člen mise Amnesty International, která do Káhiry přicestovala s cílem podpořit demonstranty, monitorovat situaci a zajistit nápravu masivního porušování lidských práv, ke kterému v oblasti dochází.

„Požadujeme okamžité a bezpečné propuštění našich kolegů i všech ostatních, kteří v těchto dnech statečně monitorují porušování lidských práv v Egyptě,“ prohlásil generální tajemník AI Salil Shetty.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...