Uganda: vražda LGBT aktivisty Davida Kato upozorňuje na obrovské problémy s diskriminací

  Článek

Diskriminace publikován 28.1.2011

26. ledna byl v hlavním městě Ugandy Kampale zavražděn David Kato, dlouholetý aktivista a bojovník za práva gayů, leseb, bisexuálů a transgender osob (LGBT). Byl postřelen zezadu do hlavy ve svém domově a zemřel při převozu do nemocnice. Amnesty International vyzývá ugandské úřady, aby zajistily důvěryhodné vyšetřování jeho smrti a zabránily dalším útokům na LGBT aktivisty.

Protest at Uganda House, New York

„Smrtí Davida Kata jsme zděšeni. Ugandská vláda musí okamžitě prošetřit, co se stalo, a vyvodit z toho důsledky. Její mlčení ohledně diskriminační rétoriky vůči komunitě LGBT nás znepokojuje,“ sdělila Michelle Kagari , zástupkyně AI pro oblast Afriky.

David Kato Kisule se dlouhodobě zasazoval o práva LGBT lidí a požadoval po ugandské vládě, aby zabránila šířící se diskriminaci. Nenávistná kampaň proběhla zejména v bulvárních novinách, které publikovaly jména, fotografie a osobní informace lidí, které označily za gaye nebo lesby. 2. října 2010 tak například bulvární týdeník Rolling Stone publikoval článek s názvem „100 fotek největších homoušů z Ugandy“. Další článek se zase dožadoval, aby byli gayové „pověšeni“. Svou výzvu doplnil také fotkami se jmény. 3. ledna letošního roku rozhodl ugandský Nejvyšší soud v případu Rolling Stone vs. Kato ve prospěch obhájců LGBT lidí a zakázal bulváru odhalovat identitu těchto osob. Toto nařízení pak bylo rozšířeno na veškerá celostátní média.

Amnesty International sleduje situaci v Ugandě s obavami. V posledních letech zdokumentovala v Ugandě spolu s dalšími neziskovými organizacemi trvalý nárůst diskriminace, svévolného zatýkání, mizení lidí a mučení zaměřeného právě na osoby s jinou sexuální či genderovou identitou. Problémy mají také aktivisté, kteří LGBT komunitu podporují. V září 2009 byla v zemi navíc zveřejněna tzv. vyhláška proti homosexualitě. Pokud by se toto nařízení stalo zákonem, znamenalo by to nejen porušení mezinárodních závazků Ugandy, ale také další útoky a diskriminaci gayů a leseb.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...