Den obětí zmizení

30. srpna si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení.

Návštěva u přátel, obstarat kytku pro ženu a nezapomenout na narozeniny dcery příští týden. Líná neděle v obyčejném městě…I takto začínají příběhy lidí, které už nikdy nikdo nespatřil. Náhodné zatčení, obvinění (v lepším případě, výjimkou není zatčení bez udání důvodu), ztráta kontaktu s rodinou, ztráta svobody. Dnes si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení, tedy lidí, kteří byli díky svému politickému názoru, náboženskému vyznání či jinému „nevhodnému“ chování zatčeni a dodnes o nich existují jen kusé nebo vůbec žádné zprávy. Jejich rodiny se pomalu učí žít se ztrátou blízkého člověka, s níž se ale doopravdy smířit nelze nikdy. Amnesty International nezapomíná na zmizelé a snaží se poskytnout podporu „obětem“ (rodinám aj.) a apelovat na příslušné úřady a jedince, aby nenechávaly zločiny bez spravedlivého vyšetření. Nebuďme lhostejní, zastavme mizení lidí! Podívejte se na příběh ženy, která se už pět let snaží přijít na to, co se stalo s jejím manželem. V roce 2005 ho v Nepálu zajaly maoistické skupiny a od té doby o něm nedostala žádnou oficiální zprávu.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

6.11.2015

Sýrie: Stát profituje ze zločinů proti lidskosti, násilná zmizení pohánějí černý trh

Amnesty se zaměřila na mrazivý počet desítek tisíců násilných zmizení, za nimiž v uplynulých čtyřech letech stojí syrská vláda.

17.2.2016

Brazílie: Dvanáct policistů odpovědných za smrt

Dvanáct příslušníků vojenské policie se podařilo usvědčit a odsoudit za mučení a následnou smrt, procesní podvody a snahu ukrýt tělo v případě zmizení Amarilda de Souzy v Rio de Janeiru.