Taliban v Afghánistánu ukamenoval ženu a muže

Taliban včera vykonal popravu ukamenováním, tuto informaci potvrdila Amnesty International. Muž a žena byli ukamenováni v provincii Kundúz na severu Afghánistánu. Pár se měl provinit společným útěkem z domova. Jedná se o první případ ukamenování, který se v Afghánistánu podařilo potvrdit od pádu Talibanu v roce 2001.

Místní zdroje sdělily Amnesty International, že muž a žena spolu uprchli do Pákistánu. Později se však do Afghánistánu vrátili. Obdrželi totiž zprávu, že jejich rodiny souhlasí s tím, aby se vzali. Namísto toho byli 15. srpna ukamenováni. O trestu rozhodl Taliban, který ovládá vesnici, v níž žili.„Taliban a další povstalecké skupiny vystupují vůči Afgháncům se stoupající brutalitou“, upozornil Sam Zarifi, ředitel AI pro Asii a Pacifik.Předchozí případ ukamenování byl Afghánistánu zaznamenán v roce 2005. Rozsudek údajně vynesli místní náboženští vůdci, Amnesty International však tento případ nemohla nezávisle ověřit. 9. srpna tohoto roku Taliban veřejně zastřelil ženu v provincii Bádhís, dopustit se měla údajného cizoložství.Amnesty International apeluje na afghánskou vládu i místní náboženské vůdce, aby tento zločin odsoudili. Organizace také vládu varovala, aby nepřistoupila na potlačování lidských práv ve jménu usmiřování s Talibanem a dalšími povstaleckými skupinami.Podle pracovníků Amnesty International by se vláda měla obrátit na Mezinárodní trestní soud s cílem vyšetřit válečné zločiny a zločiny proti lidskosti spáchané Talibanem a dalšími stranami konfliktu v Afghánistánu

9.8.2016

Debata ČRo Plus o trestu smrti

7.4.2016

Česká televize o trestu smrti

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.