Úmluva o kazetové munici právě vstoupila v platnost, bez ratifikace ČR

K 1. srpnu 2010 vstoupila v platnost Úmluva o zákazu kazetové munice, která má zamezit používání této nebezpečné zbraně. Česká republika patří k prvním zemím, které její text podepsaly hned při první příležitosti v roce 2008. Dosud ji ale neratifikovala. Podle nevládních organizací by s tímto krokem neměly zodpovědné instituce- tedy vláda, parlament a prezident - otálet.

Úmluva zcela zakazuje používání, výrobu, skladování a obchodování s kazetovou municí. Zároveň
zavazuje smluvní strany, aby do osmi let zničily své zásoby těchto zbraní a podílely se na odstraňování použité, ale dosud nevybuchlé munice. Smlouva také slibuje pomoc lidem žijícím v oblastech kontaminovaných municí. Úmluva je od dnešního dne pro země, které smlouvu ratifikovaly, závazná.
„Snaha kazetovou munici úplně zakázat pramení z toho, že představuje velké nebezpečí a ohrožení pro civilní obyvatelstvo. Technicky vzato jde o velmi zákeřnou zbraň,“ upozorňuje Peter Tkáč z Nesehnutí.

Kazetová munice při použití z určité výšky nad cílem odstředivou silou oddělí až stovky menších náloží, které mají potenciál zasáhnout a zničit rozsáhlou oblast. Přitom nerozlišuje vojenské cíle od civilních. Použití kazetové munice v osídlených oblastech má pro civilní obyvatelstvo fatální důsledky. Značné množství náloží totiž selže – nevybuchne ihned po dopadu a dále se chová jako nášlapné miny. Většina dospělých obětí se zraní či přijde o život při návratu domů, nejčastěji při odstraňování ruin či práci na poli, děti často při hře. Výbuchy kazetové munice vážně zranily či zabily mezi lety 2006-2008 například v jižním Libanonu více než 200 civilistů. V Srbsku žije dodnes 88 tisíc obyvatel v blízkosti nevybuchlé munice shozené letadly NATO v roce 1999, což pro tyto lidi znamená každodenní riziko. Amnesty International v červenci zveřejnila fotografie amerických střel obsahujících kazetovou munici, která v Jemenu při útoku na údajný výcvikový tábor al-Kájdy zabila 41 lidí včetně 14 žen a 21 dětí.

Je smutným faktem, že největší výrobci a uživatelé kazetové munice, jakými jsou USA, Rusko, Čína či Izrael odmítají Úmluvu podepsat a sabotují tak snahu stovky zemí světa. Kritiku za dosavadnú výrobu a export munice si vysloužila i Slovenská republika: „Slovensko zůstává jednou ze čtyř zemí EU, které vyrábí kazetovou munici, a nepodepsaly tuto mezinárodní smlouvu. Tato pozice řadí Slovensko na mezinárodní scéně k zemím, jimž je lhostejný osud desetitisíců civilistů zabitých či denně ohrožených kazetovou municí.“ míní Martina Mazúrová, koordinátorka kampaní Amnesty International Slovensko.

Naopak Česká republika Úmluvu podepsala už v roce 2008, dodnes jí však neratifikovala. „Jde o nejvýznamnější dokument týkající se odzbrojení, který byl přijat v poslední dekádě. Je třeba, aby se k úmluvě co nejdříve připojila Česká republika. Pomůže tak zachránit velké množství lidských životů. Průměrně čtvrtinu obětí této munice tvoří děti,“ říká Eva Dobrovolná z Amnesty International Česká republika.

31.5.2016

iDnes: USA přestaly dodávat kazetové bomby do Saúdské Arábie.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

26.1.2016

Dopis od předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky

Dne 14. ledna 2016 byla předsedovi vlády České republiky Bohuslavu Sobotkovi předána ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřím Dienstbierem naše petice, ve které více než devět tisíc podepsaných signatářů vyzývá Vládu ČR k bezodkladnému přijetí „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“.

15.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

Vláda schválila úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách.