Amnesty International: Gayové a lesby musí mít stejná práva

Vlády pobaltských států musí zastavit diskriminaci lidí z důvodů jejich sexuální orientace či genderové identity. Podporu lesbám, gayům, bisexuálům i transgender (LGBT) osobám přijedou tento víkend do litevského Vilniusu vyjádřit aktivisté z více než 20 států světa. Koná se totiž již čtvrtý ročník takzvané Baltic Pride 2010.

Smyslem této několikadenní akce, která vyvrcholí 8. května pochodem a pouliční párty, je upozornit na stále přetrvávající diskriminaci a homofobii vůči LGBT. Ta je v pobaltských státech, zejména pak v Litvě, stále velice silná. Gayové a lesby se často setkávají s násilím a ponižováním, je jim bráněno ve svobodném projevu a bývají stigmatizováni. Amnesty International se proto i letos připojuje k podpoře této akce.

„Hlavním požadavkem aktivistů je, aby přestalo docházet k diskriminaci a rovnost před zákonem platila pro všechny lidi bez rozdílu,“ sdělila ředitelka programu AI Nicola Duckworth. „Aktivisté musí mít navíc možnost vyjádřit svou podporu LGBT bez obav z fyzického či slovního napadení. Je důležité, aby měli institucionální podporu ze strany svých organizací. I proto se Amnesty International k akci veřejně hlásí,“ dodala.

Přes padesát poslanců litevského parlamentu, včetně těch z nejvlivnějších politických stran, se letos v březnu pokusilo o zákaz Baltic Pride s poukazem na možné porušení kontroverzního zákona o škodlivosti veřejných informací na zdravý vývoj mladistých a nezletilých. AI tento zákon, který vstoupil v platnost počátkem letošního roku, tvrdě kritizovala. Podle AI zákon vede k přímé diskriminaci a vystavuje advokáty bojující za práva LGBT ohrožení v podobě finančního postihu či zákazu činnosti.

Letošní ročník Baltic Pride organizuje společně s litevskou Ligou gayů a Organizací tolerantní mládeže, lotyšské sdružení Mozaika a estonská organizace Mladí gayové. Zástupci AI se k aktivistům na Baltic Pride připojí již počtvrté a vyjádří tak svůj protest proti diskriminaci, zneužívání gayů a leseb a podpoří právo na svobodu projevu pro každého.

Více informací naleznete na http://www.balticpride.eu/

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.

3.8.2016

Prague Pride 2016 s Amnesty

Živá knihovna, průvod i promítání Amnesty video dokumentu.

30.4.2016

Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.