Činy místo slov: Amnesty International apeluje na Ukrajinu

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 14.4.2010

Na Ukrajině stále dochází k porušování lidských práv, uvádí výzkumná zpráva nazvaná Činy místo slov: Ukrajina musí dodržovat lidská práva, kterou dnes uveřejnila Amnesty International.

Lidé jsou vystaveni rasové diskriminaci, dochází ke zneužívání pravomocí veřejných činitelů při výslechu a policejní praxi a nejsou dostatečně ošetřena práva uprchlíků. Amnesty International proto vyzvala nově zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče a jeho vládu, aby se přihlásili k dodržování mezinárodních právních standardů a zamezili zneužívání práva. Zpráva také obsahuje konkrétní doporučení, jak těchto kroků dosáhnout. „Nově zvolené úřady by měly navázat na pozitivní vývoj, který v ochraně lidských práv Ukrajina v posledních dvaceti letech učinila. Tato šance se nesmí promarnit,“ uvedl ředitelka programu AI pro Evropu Nicola Duckworth. „Proklamace o ochraně lidských práv jsou určitě chvályhodné. Musí ale následovat činy – nezávislé a zevrubné prozkoumání všech obvinění, postihy odpovědných osob a odškodnění obětí,“ dodala.

Amnesty International provedla na Ukrajině rozsáhlé šetření, jehož výsledky publikuje právě ve zmíněné zprávě. Jedním z cílů zprávy je také monitorovat chování nové vlády a její postup při řešení námitek, které zpráva vznáší. Na základě srovnání s předchozím výzkumem, který Amnesty International v regionu realizovala před pěti lety, bylo totiž zjištěno přetrvávání řady nedostatků, které nejsou v souladu s mezinárodními standardy.

Rasismus, činnost policie, uprchlíci

Jedním z prvních zjištění, na která zpráva upozorňuje, je netransparentnost policejní praxe. Ta vychází především z představ o nedotknutelnosti policejní profese a z nerespektování presumpce neviny obviněných. Výrazný problém Ukrajiny představují také rasově motivované činy, vyšetřované často jako běžné přestupky. Takový přístup ovšem celou situaci spíše zastírá a zabraňuje vládě nejen v její analýze, ale především v efektivním řešení. Zpráva konstatuje, že rasismus je v ukrajinské společnosti hluboce zakořeněn a kdokoli vypadá jen trochu „jinak“, může být vystaven bezdůvodným policejním kontrolám, svévolnému zadržení, špatnému zacházení či finančnímu vydírání.

S těmito problémy se často setkávají také migranti, uprchlíci a žadatelé o azyl. Jejich situaci navíc komplikuje nefunkční azylová politika státu, která je vystavuje nebezpečí vrácení do země původu, kde mohou být perzekvováni. Tato zjištění se opírá mimo jiné o nízké procento kladně vyřízených žádostí o azyl - v roce 2007 to bylo pouze 0,7 procenta a v roce 2008 5,7 procenta z celkového počtu žádostí.

Amnesty International proto doporučuje zavést nová opatření pro zlepšení dodržování lidských práv na Ukrajině, včetně monitorování rasově motivovaných útoků, ustavení funkčního a spravedlivého azylového systému a založení nezávislého úřadu, který by šetřil všechna obvinění z porušování lidských práv ze strany policie.

Více informací naleznete přímo ve výzkumné zprávě, která je ke stražení níže.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...