Vladimir Akimenkov se stovkou dalších zadržen při pokojných protestech v Moskvě

Den po skončení olympijských her v Soči Rusko opět ukázalo, že porušuje svobodu projevu a shromažďování svých občanů. Policie 24. 2. 2014 před budovou soudu v Moskvě zadržela 234 pokojných demonstrantů. Ti protestovali proti verdiktu soudu z předchozího týdne, ve kterém byli odsouzeni „vězni z Blatného náměstí“ a současně bylo zadrženo 200 demonstrantů a novinářů. Mezi zadrženými byl i Vladimir Akimenkov, bývalý vězeň z Blatného náměstí, který byl v prosinci zproštěn obžaloby v rámci amnestie. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová – členky punkové kapely Pussy Riot, byly zatčeny kvůli údajnému spáchání přestupku při přechodu silnice. Část demonstrantů už policie propustila, většina ale dostala pokutu za účast na „nepovoleném shromáždění“ - a to až do výše 30000 rublů (16 000 korun). Amnesty International opět vyzývá ruské autority, aby bezpodmínečně zprostily obžaloby a okamžitě pustily na svobodu všech osm vězňů svědomí nespravedlivě odsouzených z důvodu účasti na pokojných demonstracích na Blatném náměstí v roce 2012.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

5.8.2016

Domácí vězení prodlouženo a Natálie děkuje za podporu!

25.4.2016

Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

9.12.2015

Rusko: Mírový aktivista uvězněn podle nového zákona