Vladimir Akimenkov se stovkou dalších zadržen při pokojných protestech v Moskvě

Den po skončení olympijských her v Soči Rusko opět ukázalo, že porušuje svobodu projevu a shromažďování svých občanů. Policie 24. 2. 2014 před budovou soudu v Moskvě zadržela 234 pokojných demonstrantů. Ti protestovali proti verdiktu soudu z předchozího týdne, ve kterém byli odsouzeni „vězni z Blatného náměstí“ a současně bylo zadrženo 200 demonstrantů a novinářů. Mezi zadrženými byl i Vladimir Akimenkov, bývalý vězeň z Blatného náměstí, který byl v prosinci zproštěn obžaloby v rámci amnestie. Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová – členky punkové kapely Pussy Riot, byly zatčeny kvůli údajnému spáchání přestupku při přechodu silnice. Část demonstrantů už policie propustila, většina ale dostala pokutu za účast na „nepovoleném shromáždění“ - a to až do výše 30000 rublů (16 000 korun). Amnesty International opět vyzývá ruské autority, aby bezpodmínečně zprostily obžaloby a okamžitě pustily na svobodu všech osm vězňů svědomí nespravedlivě odsouzených z důvodu účasti na pokojných demonstracích na Blatném náměstí v roce 2012.