Evropské společnosti se podílejí na obchodu s „mučicími nástroji“

Evropská unie v roce 2006 přijala pravidla zakazující nebo regulující vývoz nástrojů, které jsou používány k mučení. Podle výzkumu Amnesty International a Omega Research Foundation se však evropské společnosti stále podílejí na globálním obchodu se zbožím jako jsou okovy, spojené řetězy, elektrické paralyzéry nebo pouta, která vydávají elektrošok o síle 50 000 voltů. I Česká republika povolila vývoz některých druhů tohoto zboží do zemí, kde jsou rutinně zneužívány k mučení.

„Náš výzkum ukazuje, že české úřady opakovaně povolily vývoz okovů, chemických sprejů nebo zbraní vydávajících elektrošoky do států, kde takové zboží bývá používáno k mučení. Jedná se o státy jako Kamerun, Pákistán, Moldávie nebo Mongolsko. Tyto vývozy vyvolávají obavy, že mohlo dojít k porušení legislativy,“ uvedla Amnesty International.Amnesty International proto požádala české úřady o podrobnější informace o jednotlivých vývozech, aby mohla posoudit, zda k tomuto porušení skutečně došlo. V roce 2008 ČR povolila vývoz elektrických paralyzérů a sprejů s chemickými látkami do Kamerunu. Amnesty International v této zemi dokumentuje množství případů mučení ze strany policie a armády. Podle kamerunských organizací je velmi rozšířené právě mučení elektrošoky.V dalším odbytišti českých vývozců, v Mongolsku, dochází rovněž k častému mučení, a to především na policejních stanicích, ve vazebních zařízeních a v celách se zvláštním režimem, zejména v celách smrti. Mezi používané metody patří zabodávání jehel pod nehty, elektrošoky nebo prodloužená doba pobytu v poutech a okovech. V jednom ze zdokumentovaných případů byl vězeň v okovech držen bez přestávky po dobu tří let. I přes konkrétní znepokojivé vývozy patří ČR mezí pouhých sedm členů EU, kteří naplňují povinnost zveřejňovat informace o jednotlivých povoleních vývozu tohoto zboží. České úřady také zakázaly vývoz do zjevně rizikových oblastí, když odmítly vydat povolení k exportu elektrických paralyzérů do Ázerbájdžánu a Íránu.„Nyní je třeba, aby české úřady informovaly o způsobu hodnocení rizik, který uplatňují k ujištění, že koncoví příjemci tyto nástroje nezneužijí k mučení a nelidskému zacházení.“Podle Amnesty International je dále třeba upravit dosavadní evropskou legislativu, aby byla schopna držet krok s technologických vývojem a uměla pružně reagovat na snahy o obcházení kontrolních mechanismů.

Další informace:

Zákaz či kontrola vývozu nástrojů užívaných k mučení (nařízení Rady č. 1236/2005) přinesly řadu pokroků. Nařízení přitom zakazuje mezinárodní obchod s nástroji, které nemají jiný praktický účel než trest smrti, mučení či jiné špatné zacházení. Obchod s nástroji, které jsou často používány k mučení, je tímto nařízením regulován.Obchodování tohoto zboží v rámci EU však nebylo zcela zastaveno. To je umožněno nedostatečným vymáháním tohoto nařízení v některých členských státech, jednak nedostatky, které jsou v textu samotného nařízení. Nedostatky v tomto zákoně umožňují výrobcům a překupníkům obchodovat se zbožím, které nemá jiné použití než mučení. Někdy se kontrole vyhnou tak, že zboží prodávají po částech. Zprostředkování obchodu a poskytování výcviku a technické pomoci pro mnoho druhů zařízení používaných k mučení pokračuje, aniž by bylo podrobeno jakékoli kontrole.

26.2.2016

Výroční zpráva SIPRI: Vývoz zbraní stále roste!

Od roku 2004 plynule roste objem mezinárodního obchodu se zbraněmi. Dle nových dat, která uveřejnil Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), činil nárůst mezi obdobími 2006-10 a 2011-15 celých 14 %.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.

9.7.2015

I MÉNĚ LETÁLNÍ ZBRANĚ MOHOU ZABÍJET

V roce 1990 schválilo OSN Základní principy použití síly a střelných zbraní příslušníky orgánů činných v trestním řízení.

16.6.2015

OBCHOD S NÁSTROJI NA MUČENÍ A MEZERY V REGULACI EU: Alarmující praktiky taky v České republice

V květnu 2015 vydala Amnesty International ve spolupráci s nezávislou anglickou výzkumnou organizací The Omega Research Foundation zprávu s názvem Grasping the Nettle: Ending Europe’s Trade in Execution and Torture Technology. Publikace se zaměřuje na konkrétní aspekt problematiky obchodu se zbraněmi a podobným zbožím, zejména na regulaci Evropské unie, které se týkají nástrojů na mučení a popravy. Diskuze na obdobná témata je obzvlášť relevantní, jelikož 28. května zahájil Evropský parlament novou debatu ohledně kontroly obchodu s nástroji na mučení.