Příslušníci náboženství Baha´í čelí nespravedlivému soudu

V Teheránu začal 12. ledna po mnoha odkladech soudní proces se sedmi členy íránské náboženské komunity Baha´í. Podle Amnesty International íránský Revoluční soud v jejich případě nedodržuje mezinárodní standardy pro spravedlivé líčení.

Dvě ženy a pět mužů (Fariba Kamalabadiová, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabetová, Behrouz Tavakkoli a Vahid Tizfahm) jsou pro svou víru drženi jako vězni svědomí již od jara 2008. Všichni jsou představitelé náboženské skupiny Baha´í, v této komunitě měli zodpovědnost za církevní nebo administrativní záležitosti. Úřady je obvinily ze špionáže pro Izrael, „urážky náboženské svatosti a propagandu proti systému“. Následné obvinění přidalo ještě zločin „mofsed fil arz“, jenž jim může přinést trest smrti. Zadržení popírají, že by se těchto skutků dopustili. Jedním z právních zástupců obžalovaných je Širín Ebadí, nositelka Nobelovy ceny, bojovnice za lidská práva a zakladatelka Centra pro ochranu lidských práv v Íránu. Amnesty International vyzvala íránské úřady, aby upustily od obvinění proti těmto sedmi vězňům. Podle názoru organizace mají být tito lidé okamžitě a bezpodmínečně propuštěni. Než se tak stane, žádá pro ně Amnesty International kontakt s rodinou a právníkem dle vlastní volby.

Další informace

Baha´í je monoteistické náboženství založené v Íránu zhruba před 150 lety a rozšířené do celého světa. Od ustavení Íránské islámské republiky čelí komunita Baha´í systematické perzekuci.V Íránu žije více než 300 000 stoupenců tohoto náboženství, ale íránská ústave je neuznává. Jsou jim odpírána rovná práva na vzdělání a přístup k zaměstnání a postihují je diskriminační zákony a nařízení. Navíc jim není dovoleno shromažďovat se a vykonávat náboženské obřady. Po zvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem byly desítky členů komunity Baha´í zatčeny.

30.6.2016

ČT k rozsudku Ústavního soudu o osvojování dětí

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

11.4.2016

Soudní slyšení Narges Mohammadiové se bude konat 20. dubna

15.9.2015

Živá knihovna Amnesty na Foru 2000

Přijďte si zažít na vlastní kůži unikátní vzdělávací projekt Amnesty International – živou knihovnu!