Džábar Mádžrí je na svobodě, vyhráno ale ještě zdaleka nemá

Džábar Mádžrí byl po dvou letech ve vězení konečně propuštěn na svobodu. Prezident mu 19. února 2014 udělil milost, ve vězení ale musel zůstat až do 4. března. Philip Luther, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku uvedl: „propuštění Džábara je velkou úlevou pro jeho rodinu a vítězstvím pro všechny aktivisty, kteří se po celém světě podíleli na kampani za jeho osvobození. Jeho zadržení bylo krokem, který zmařil naděje na pokrok v oblasti svobody projevu v Tunisku v období, které následovalo po odvolání bývalého prezidenta Bena Aliho v roce 2011. Džábar nikdy neměl být obviněn, natož odsouzen a uvězněn. Milost není dostačující. Tuniské orgány jsou povinny uvést situaci na pravou míru. Veškerá obvinění musí být zrušena a jeho jméno očištěno“. Dva týdny před udělením prezidentské milosti úřady na Džábara vydaly nový zatykač, který je varovným signálem, že Džábar nemá zdaleka vyhráno. Podle jeho právníka jsou všechna obvinění nepodložená a jde pouze o formu soudního obtěžování. Tuniské úřady jsou povinny respektovat právo na svobodu projevu a zrušit všechna obvinění, které byly proti Džábarovi vzneseny. Amnesty International vyzývá tuniské orgány, aby změnily právní předpisy z období prezidenta Bena Aliho, které kriminalizují právo na svobodu projevu, včetně článku 121 (3) a 226 trestního zákoníku, které byly použity k usvědčení Džábara Mádžrího.

12.9.2016

BBC: Situace syrských uprchlíků v Libanonu se ještě zhoršuje - stát zpřísňuje zákony

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

30.3.2016

Prominentní ázerbájdžánský aktivista Alijev na svobodě!

19.10.2015

Chen Zhenping na svobodě!

Máme velkou radost, že se s vámi můžeme podělit o dobré zprávy. Vězenkyně svědomí, paní Čchen Čen-ping (Chen Zhenping) je na svobodě. Obdrželi jsme dopis od její dcery, paní Zhaoyu Jin z Finska, že se její matce podařilo uprchnout. Zároveň nám v dopise děkovala za podporu, kterou její matka od vás všech dostala.