Džábar Mádžrí je na svobodě, vyhráno ale ještě zdaleka nemá

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 5.3.2014

Džábar Mádžrí byl po dvou letech ve vězení konečně propuštěn na svobodu. Prezident mu 19. února 2014 udělil milost, ve vězení ale musel zůstat až do 4. března. Philip Luther, ředitel Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku uvedl: „propuštění Džábara je velkou úlevou pro jeho rodinu a vítězstvím pro všechny aktivisty, kteří se po celém světě podíleli na kampani za jeho osvobození. Jeho zadržení bylo krokem, který zmařil naděje na pokrok v oblasti svobody projevu v Tunisku v období, které následovalo po odvolání bývalého prezidenta Bena Aliho v roce 2011. Džábar nikdy neměl být obviněn, natož odsouzen a uvězněn. Milost není dostačující. Tuniské orgány jsou povinny uvést situaci na pravou míru. Veškerá obvinění musí být zrušena a jeho jméno očištěno“. Dva týdny před udělením prezidentské milosti úřady na Džábara vydaly nový zatykač, který je varovným signálem, že Džábar nemá zdaleka vyhráno. Podle jeho právníka jsou všechna obvinění nepodložená a jde pouze o formu soudního obtěžování. Tuniské úřady jsou povinny respektovat právo na svobodu projevu a zrušit všechna obvinění, které byly proti Džábarovi vzneseny. Amnesty International vyzývá tuniské orgány, aby změnily právní předpisy z období prezidenta Bena Aliho, které kriminalizují právo na svobodu projevu, včetně článku 121 (3) a 226 trestního zákoníku, které byly použity k usvědčení Džábara Mádžrího.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...