Policie v Soči zatýkala během olympijských her novináře, aktivisty i pracovníky neziskových organizací

Naděždu Tolokonnikovovou a Mariju Aljochinovou, členky punkové kapely Pussy Riot, zadržely úřady v průběhu olympijských her v Soči hned třikrát.Obvinění jsou přitom absurdní – podezření z krádeže hotelu nebo špatné přecházení přes silnici. Aktivistky se ale domnívají, že skutečný důvod jejich zatčení byl jejich plán natočit hudební video s názvem "Putin vás naučí, jak milovat svou vlast". "V Putinově Rusku úřady zaměnily olympijské kruhy - celosvětový symbol naděje a úsilí vydat to nejlepší z lidského ducha - v pouta spoutávající svobodu projevu," uvedl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii. Zprávy o zatýkání pokojných aktivistů se během olympijských her staly každodenní realitou. Mezi zatčenými byl například Semjon Simonov z Centra lidských práv Memorial, novináři z rádia Svobodná Evropa a ruských nezávislých novin Novaja Gazeta a místní aktivista za lidská práva David Hakim. Hakim byl opět zatčen při "one-man" demonstraci na podporu vězně svědomí Jevgenije Vitiška.

7.6.2016

Brazílie nastoupila přímou cestu k zopakování chyb z fotbalového šampionátu na olympiádě

Amnesty pár týdnů před začátkem olympiády připomíná lidskoprávní rizika v Brazílii.

2.5.2016

Brazílie: Policejní násilí šíří ve favelách před olympiádou atmosféru strachu.

Sto dní před začátkem olympijských her v brazilském Riu upozornila Amnesty International, že od začátku dubna zemřelo ve favelách přinejmenším jedenáct lidí během přestřelek s policisty. Obyvatelé těchto čtvrtí žijí ve strachu.

10.5.2016

Abdulláh propuštěn!

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!

18.8.2015

Třiadvacet českých neziskovek vyzývá k pravidelnému dárcovství

Třiadvacet významných českých neziskových organizací zveřejnilo pod hlavičkou koalice Za snadné dárcovství a projektu Darujpravidelne.cz spot na podporu pravidelného dárcovství. Hlavním mediálním partnerem se stala Česká televize.