Summit EU-USA: Lídři by měli jednat o situaci v Afghánistánu a Pákistánu

Amnesty International vyzývá zástupce EU a USA, aby se na dnešním summitu ve Washingtonu dohodli na konkrétních opatřeních pro zastavení porušování lidských práv v Afghánistánu a Pákistánu.

Zvláštní pozornost by měla být věnována osudu tisíců lidí, kteří na severozápadě Pákistánu opustili kvůli konfliktu s Talibanem své domovy, i násilí, které provázelo prezidentské volby v Afghánistánu. Sama Evropská unie se před týdnem zavázala k zesílení svého úsilí řešit problémy v obou zemích. V návaznosti na to Amnesty International v otevřeném dopise vyzvala EU, aby společně s USA přiměla pákistánskou vládu poskytnout podporu uprchlým civilistům. Od července uteklo z Jižního Vazíristánu na severozápadě Pákistánu 90 tisíc až 150 tisíc lidí. Vysídleným rodinám nebyla poskytnuta téměř žádná pomoc - pákistánská vláda nepostavila pro uprchlíky žádný tábor, nemocnice jsou přeplněné a v oblasti nefungují pohotovostní zdravotnická zařízení. S tenčícími se zásobami potravin a pitné vody roste riziko, že své domovy opustí ještě mnohem více lidí.„Jak sama EU uznala, strategie nestačí, nutná je okamžitá akce,“ uvedla Natalia Alonso, zástupkyně ředitele Evropské sekce Amnesty International.V případě Afghánistánu získala Amnesty International důkazy o zastrašování ze strany afghánské vlády a podporovatelů obou hlavních kandidátů voleb, prezidenta Hamída Karzáího a kandidáta opozice Abdulláha Abdulláha. Novinářům a volebním pozorovatelům bylo v několika případech vyhrožováno smrtí.Je proto nezbytné, aby vlády EU a USA společně podporovaly afghánskou administrativu v přípravách na parlamentní volby v roce 2010, kdy bude riziko násilností ještě vyšší.

9.11.2016

Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.