Tvůj podpis pomůže dětem do škol

  Článek

Diskriminace publikován 22.10.2009

V ulicích několika českých a moravských městech mohli lidé potkat studenty a studentky, kteří sbírali podpisy na podporu svých romských, afghánských a čínských vrstevníků. Ti totiž čelí různým bariérám, které jim brání v přístupu ke vzdělání. Podpisovou akcí vyvrcholila kampaň Amnesty International nazvaná Změníme to!

Celkově se do akce zapojilo téměř 300 studentů a studentek 16 středních škol. V Praze proběhl hlavní program akce na prostranství u výstupu metra Anděl, kde fiktivní kandidát na ministra školství Mgr. Jan Vševěd v rámci své předvolební kampaně zjišťoval názory veřejnosti na problém dostupnosti vzdělání v České republice a ve světě. Anketa byla zdokumentována ve formě videospotu, který Amnesty International zveřejní na svých stránkách.

„Dopisy se získanými podpisy zašleme ministrům školství České republiky, Afghánistánu a Číny. Tyto tři země reprezentují časté problémy v přístupu dětí ke vzdělání, jakými jsou například diskriminace, války nebo chudoba,“ říká ředitelka Amnesty International ČR Dáša van der Horst.

V Česku mají omezený přístup ke vzdělání především romské děti, které nepřiměřeně často končí v tzv. speciálních (bývalých zvláštních) školách. V Afghánistánu je kvůli konfliktu s Talibanem i diskriminačním tradicím právo na vzdělání upíráno především dívkám. V Číně musí mnohé děti vnitřních migrantů, kteří se v rámci země stěhují za prací, chodit místo do školy do práce.

Akcí jsme chtěli upozornit zodpovědná ministerstva na to, že upírání práva na vzdělání není veřejnosti lhostejné, a přimět je ke zlepšení situace. Podpisovou akci organizuje Amnesty International v ulicích měst ČR již třetím rokem. Loni se díky ní podařilo odeslat 11 tisíc dopisů proti bezpráví v Číně.

Kampaň Změníme to! podpořili mimo jiné bývalý prezident Václav Havel, senátor Karel Schwarzenberg nebo předseda Strany zelených Ondřej Liška.

DALŠÍ INFORMACE:


Kampaň Změníme to! odstartovala letos symbolicky 1. června ke Dni dětí, aby tak připomněla význam základního lidského práva na vzdělání. To je zakotveno v mnoha mezinárodních dokumentech, přesto se do školy nedostane celkem 100 milionů dětí na světě.

Hlavní součástí kampaně je zážitkový webový projekt www.zmenimeto.cz. Ten přináší příběhy dětí, které nemohou z různých důvodů chodit v různých zemích do školy. Každý, kdo jim bude chtít pomoci, může přímo z webu odeslat e-mail odpovědným úřadům a vyzvat je, aby situaci dítěte změnily.

V rámci kampaně proběhla řada dalších akcí: spot ve vysílání České televize, výstava v prostorách pražského metra, infostánky na letních festivalech.

SEZNAM ZAPOJENÝCH ŠKOL:


Praha
Gymnázium na Vítězné pláni
Gymnázium střední školy mezinárodních a veřejných vztahů

Brno
Gymnázium Slovanské náměstí
Gymnázium Brno-Řečkovice

Ostrava
1.st International school of Ostrava

Bohumín
Gymnázium Františka Živného

České Budějovice
Biskupské gymnázium J. N. Neumanna
Gymnázium Česká, České Budějovice

Pardubice
Gymnázium Pardubice Mozartova
Střední průmyslová škola

Plzeň
Gymnázium Mikulášské náměstí

Ústí nad Labem
Gymnázium dr. Václava Smejkala

Jihlava
Střední zdravotnická škola

Kolín
Střední zdravotnická škola

Benešov
Gymnázium Benešov

Nymburk
Střední zdravotnická škola

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...