Dopis prezidentu Medveděvovi: Zastavte útoky proti obráncům lidských práv

Tři roky po vraždě novinářky Anny Politkovské čelí obránci lidských práv v Rusku a na Severním Kavkaze pokračujícímu násilí a výhrůžkám. Amnesty International proto dopisem vyzvala ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, aby se zasadil o zastavení útoků a pohnání viníků těchto zločinů k zodpovědnosti.

„Skutečnost, že vrahové Anny Politkovské i ti, kteří si objednali její zabití, jsou stále na svobodě, dokazuje neschopnost ruských úřadů řádně vyšetřit podobné zločiny,“ uvedla generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.

Mnozí lidé, kteří kritizovali stav lidských práv v této zemi, především aktivisté, právníci a novináři, byli zabiti nebo čelí výhrůžkám, často spojených s povahou jejich práce.

Letos v lednu byl v Moskvě zastřelen právník Stanislav Markelov, který úzce spolupracoval s Annou Politkovskou. Střelbu nepřežila ani novinářka Anastasia Baburovová, která jej doprovázela.

„Amnesty International vyzývá k nezávislému a nestrannému vyšetření smrti Estěmirovové, Markelova, Baburovové a Politkovské, a to i v případech, kdy stopy vedou až k nejvyšším vládním činitelům,“ říká Irene Khan.

Amnesty International vyzvala prezidenta Medveděva, aby zajistil řádné vyšetření všech těchto zločinů a pachatele pohnal ke spravedlnosti u soudů, jež naplňují mezinárodní standardy.

PŘÍPADY ÚTOKŮ NA OBRÁNCE LIDSKÝCH PRÁV:

Útoky proti obráncům lidských práv jsou běžné i na Severním Kavkaze: jen několik hodin po únosu aktivistky Natálie Estěmirovové z Centra pro lidská práva Memorial 15. července v čečenském Grozném bylo její tělo nalezeno v sousedním Ingušsku. Před svou smrtí obdržela mnoho výhrůžek, které souvisely s její prací.

Slovními útoky hrozí obhájcům lidských práv i čečenské úřady, které je obviňují z podpory nezákonných ozbrojených skupin: Například začátkem července pohrozil přímo ve vysílání čečenské televize „takzvaným obráncům lidských práv, kteří podporují teroristy“ Adam Delimchanov, člen ruského parlamentu a blízký spojenec čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova. Krátce po smrti Natálie Estěmirovové zase prezident Kadyrov v rozhovoru pro Radio Liberty označil její práci za bezvýznamnou a novinářku popsal jako člověka bez „cti a skrupulí“.

Velké obavy má Amnesty International především o bezpečnost kolegů Natálie Estěmirovové z organizace Memorial, a to z poboček v Moskvě i na Severním Kavkaze. S Natálií Estěmirovovou spolupracoval například Ahmed Gisaev, který s ní krátce před jejím zabitím zkoumal případ údajné mimosoudní popravy v jedné čečenské vesnici. Uvedl, že jej někdo sledoval a dostal varování, že jej potká stejný osud jako jeho kolegyni.

Jen měsíc po smrti Estěmirovové, 11. srpna, byla nalezena zastřelená předsedkyně charity „Zachraňme generaci“ Zarema Sadulajevová a její manžel Alik Džabrajlov. Jejich těla byla ukryta v kufru auta, jen pár hodin po jejich únosu z kanceláře v Grozném.

V hlavním městě Dagestánu Machačkale nedávno vyhořela kancelář organizace Dagestánské matky za lidská práva. V letácích distribuovaných v Machačkale byly její dvě zástupkyně, Světlana Isaevová a Gulnara Rustamovová, společně s dalšími obránci lidských práv, právníky a novináři z Dagestánu označeny za pomocníky nelegálních ozbrojených skupin. Autoři letáku vyzývali ke „krvavé mstě“ vůči těmto lidem.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

18.1.2016

Dopis od Alberta Woodfoxe

Děkovný dopis Alberta Woodfoxe

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.

5.11.2015

Mexiko: Prudký nárůst počtu zpráv o mučení odkrývá prohlubující se krizi lidských práv