Afghánští novináři čelí nátlaku vlády i útokům Talibanu

Několik dní před prezidentskými volbami v Afghánistánu jsou novináři, kteří o volbách píší, kvůli svým článkům zastrašováni vládními úřady. Zároveň zesílily útoky na novináře ze strany Talibanu a dalších protivládních skupin.

Podle Amnesty International jsou tak média vystavena nátlaku z „obou stran“. Svobodu projevu, která byla v zemi obnovena po pádu Talibanu v roce 2001, narušuje zastrašování novinářů ze strany vládních úřadů i útoky protivládních skupin. Situace se před volbami zostřila.„Významným tématem předvolební kampaně se stal problém korupce. Někteří představitelé vlády však na kritiku reagují snahou umlčet novináře, kteří jejich jednání sledují,“ uvedl Sam Zarifi, ředitel AI pro Asii a Pacifik.Jeden z novinářů, který se obával zveřejnit svou identitu, pracovníkům Amnesty International sdělil: „Mně i dalším novinářům volají lidé, kteří pracují na volební kampani prezidenta Karzáího. Tlačí na nás, ať neinformujeme o korupci či selháních Karzáího vlády. Vyhrožuje mi ale i Taliban a další ozbrojenci. Podle nich mám přestat psát o volbách pozitivní zprávy, nechtějí totiž, aby lidé přišli k volbám. Čelím tak nátlaku z obou stran.“V posledních měsících došlo na popud vlády či náboženských autorit k trestním stíháním několika novinářů. Tresty ve výši dvaceti let vězení si pro urážku náboženského cítění od soudu odnesli tři žurnalisté včetně Parvíze Kambakše, kterému byl původně vyměřen trest smrti.V některých případech příslušníci vládních sil dokonce pracovníky médií napadli. V Herátu letos v červenci policisté zbili pět novinářů. Důvodem měly být jejich články o veřejných protestech a korupci policie.Od roku 2007 navíc vzrůstá počet útoků na novináře ze strany Talibanu a dalších protivládních skupin. Jejich poslední obětí se stal Džaved Ahmad zastřelený letos v březnu v Kandaháru.Amnesty International vyzývá afghánskou vládu, aby veškeré případy útoků či zastrašování novinářů důkladně vyšetřila.