Teherán by měl k procesu s demonstranty pustit zahraniční pozorovatele

Íránské úřady by k procesu s účastníky povolebních demonstrací měly pustit zahraniční pozorovatele. Právě k tomu dnes vyzývá Amnesty International.

Její aktivisté na happeningu symbolicky „zametou“ chodník před íránskou ambasádou v Praze, který bude popsán jmény vězněných a souzených demonstrantů. Upozorní tak, že problém lidských práv v Íránu není možné zamést pod koberec. Happening proběhne 13. 8. od 18:00 před Velvyslanectvím Íránské islámské republiky (Na Zátorce 18, Praha 6).Aktivisté ukončí sérii dvaceti dní, v jejichž průběhu lidé psali jména vězňů na chodník a žádali jejich propuštění. Jména však na chodníku dlouho nezůstávala. Brzy po napsání je vždy buď odstranily mycí vozy, nebo umyli pracovníci ambasády.Represe v Íránu neustává, proto je třeba, aby nedošlo k oslabení mezinárodní pozornosti. „Proces před revolučním soudem působí především jako divadlo, které má ospravedlnit brutální zásah vůči demonstrantům. Je proto důležité, aby proběhl za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů,“ prohlásila kampaňová koordinátorka AI Lenka Pitronová.Amnesty International požádala, aby k procesu před revolučním soudem v Teheránu mohla vyslat svého pozorovatele. Na žádost však neobdržela žádnou odpověď.Záznam z procesu mezitím odvysílala íránská státní televize. Někteří obvinění se ve snímku „doznávají“ k účasti na protestech. To zvýšilo obavy, že jsou vystaveni mučení a vypovídají před soudem pod silným nátlakem. Informace, že ve věznicích dochází k mučení, mezitím potvrdila důvěryhodná svědectví. Množství případů se mělo odehrát ve věznici Kahrízak. Její uzavření nařídil 29. července duchovní vůdce Alí Chamenejí, který uznal, že v ní docházelo k excesům. Podle informací Amnesty International byla věznice dějištěm velkého utrpení. Vězni byli drženi v přelidněných celách, v kterých panovaly zoufalé hygienické podmínky. Kromě častého bití mělo docházet i ke znásilňování.„Nové zprávy o bezpráví dostáváme z Íránu každý den. Zdá se, že brutální síla, která byla nasazena proti demonstrantům v ulicích, je nyní uplatňována za zdmi věznic,“ upozornila Lenka Pitronová.

22.3.2016

Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.

2.2.2016

Memorandum za zodpovědný vývoz zbraní z ČR

Podle údajů výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu vyvezla Česká republika v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování.

30.7.2015

Rusko začíná zařazovat „nežádoucí“ organizace na černou listinu

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.