Su Ťij odsouzena v ostudném procesu

Amnesty International označila dnešní rozhodnutí barmského soudu, který shledal vinnou představitelku barmské opozice Su Ťij, za „ostudné“. Její zatčení, proces i verdikt soudu představují podle obránců lidských práv politické divadlo.

V úterý 11. srpna rozhodl soud v barmské věznici Insein, že se politička provinila porušením pravidel domácího vězení, v kterém je držena. K incidentu došlo na počátku května, když v místě jejího domácího vězení strávil dvě noci nezvaný cizinec. Zákony za to umožňovaly uložit trest až do výše pěti let. Soud nakonec vynesl trest ve výši tří let odnětí svobody, který byl snížen na 18 měsíců domácího věznění.„Barmské úřady jistě doufají, že proces, v kterém nebyl vynesen maximální možný trest, bude mezinárodní společenství považovat za ukázku shovívavosti. Ve skutečnosti tomu však není a mezinárodní organizace jako Sdružení států jihovýchodní Asie (ASEAN) a OSN si toho musí být vědomy,“ reagovala generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.Podle Amnesty International neměla být Su Ťij, která ve vězení celkem strávila přes 13 let, nikdy uvězněna. Organizace proto požaduje její okamžité a bezpodmínečné propuštění. Upozorňuje navíc, že kromě Su Ťij je v zemi drženo více než 2 150 politických vězňů.

31.5.2016

Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

19.5.2016

Atena Faraghadaniová propuštěna!

Atena Farghadaniová, umělkyně a aktivistka, byla 3. května 2016 propuštěna z vězení Evin.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

22.3.2016

Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.