Recept na další násilnosti v Gaze a Izraeli? Nepotrestat válečné zločiny

Vojenská akce izraelských sil, která měla za následek smrt stovek palestinských civilistů, porušila válečné právo. To je jeden ze závěrů zprávy Amnesty International, která analyzuje průběh 22denního konfliktu v Gaze a na jihu Izraele. Podle zprávy se válečných zločinů dopustili i Palestinci.

Nezávislou vyšetřovací komisi vedenou zkušeným právníkem Richardem Goldstonem, která má vojenské akce prošetřit, ustavila také OSN. Izrael s ní však odmítá spolupracovat."Vyšetřování OSN by mohlo zodpovědět některé podstatné otázky. Litujeme, že Češi v době předsednictví nevyužili své role a nezajistili pro fungování komise podporu Evropské unie," prohlásila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.Hamas a další palestinské skupiny v průběhu konfliktu vypálily stovky raket, které dopadly na jih Izraele, kde zavinily smrt tří civilistů, mnoho dalších zranily a tisíce vyhnaly z domovů. "Tyto nezákonné a nepřijatelné útoky představují válečné zločiny," uvedla Dáša van der Horst.

Moderní zbraně - obrovské škody

Izrael v konfliktu nasadil rozsáhlý zbraňový arzenál, nedal ale obyvatelům Gazy šanci uniknout jeho dopadům -- hranice zůstaly uzavřeny, míst k úkrytu byl nedostatek. Armáda navíc v průběhu operace nezměnila taktiku, ačkoli musela vědět, jaké škody její akce způsobují.Velká část z asi 1400 palestinských obětí zemřela po zásahu vyspělými zbraněmi vybavenými vynikající optikou, která umožňuje dobře zamířit na cíl. Řada obětí, jejichž případy Amnesty International v Gaze zkoumala, navíc nezahynula při přestřelkách militantů a izraelské armády. Mnozí lidé byli zabiti ve spánku ve svých domovech. Útoky zcela zničily 3000 domů a zanechaly celé čtvrti v troskách, zasadily ránu již tak zoufalé ekonomické situaci v Gaze."Zabití tak vysokého počtu dětí a dalších civilistů není možné jednoduše ospravedlnit jako ,vedlejší škody'," upozornila Dáša van der Horst.

Stovky raket vypálených na Izrael

Palestinský Hamas během konfliktu schvaloval ostřelování Izraele, které prováděli jeho ozbrojenci i další palestinské skupiny. Smrtící síla palestinských raket se nemůže rovnat účinku vyspělých zbraní izraelské armády, útoky však vyvolaly velké zděšení mezi obyvateli Izraele a vyžádaly si několik lidských životů.Kromě Kásámů domácí výroby odpalovali palestinští militanti také rakety typu Grad, které jsou do Gazy pašovány z Egypta. Tyto rakety dopadají hlouběji na území Izraele a představují tak hrozbu pro větší počet Izraelců.

Změna strategie v nedohlednu

"Pět měsíců po konfliktu se zdá, že ani jedna ze stran nehodlá změnit svou strategii a začít respektovat mezinárodní právo," uvedla Dáša van der Horst, která zároveň představila doporučení adresované oběma stranám."Izrael musí přehodnotit svou vojenskou taktiku a umožnit vyšetřování průběhu vojenské operace ,Lité olovo'. Hamas musí ukončit raketové útoky na Izrael a zabránit všem palestinským skupinám v jejich provádění." Dokud nebudou před spravedlnost postaveni lidé, kteří nesou zodpovědnost za válečné zločiny, hrozí pokračování násilností.Zpráva Amnesty International v anglickém jazyce.

16.9.2015

Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

30.3.2016

Jemen: Bezohledný příliv zbraní decimuje lidské životy

Do Saudské Arábie stále proudí další a další zbraně. Hlavními dodavateli jsou evropské země a Spojené státy. Zbraně pak decimují stovky životů, včetně těch dětských, v Jemenu.

24.2.2016

Výroční zpráva Amnesty International: V ohrožení jsou nejenom naše práva a svobody, ale také zákony, které je chrání

Největší lidskoprávní organizace světa vydává zprávu o stavu lidských práv v roce 2015.

15.12.2015

Jordánsko: Hrozí humanitární krize - 12 tisíc uprchlíků v „zemi nikoho“

Amnesty žádá rychlou pomoc pro zoufalé Syřany uvízlé u hranice s Jordánskem.