Den pro dětská práva v Benešově

Gymnázium Benešov, 23. června 2009 – „Den pro dětská práva“, pořádaný v rámci vládní kampaně Stop násilí na dětech pod záštitou ministra pro lidská práva Michaela Kocába, upozornil na problematiku práv dětí nejen v ČR, ale i ve světě.

„Šikana, týrání nebo diskriminace dětí – to jsou problémy, které se nevyhýbají snad žádnému koutu světa včetně České republiky. Takové jednání zůstává často skryto a jeho oběti jen těžko hledají pomoc. Těmto problémům chceme předcházet tím, že dětem umožňujeme o nich diskutovat a přemýšlet. Učí se tak svá práva bránit a budou vědět, jak podat pomocnou ruku obětem.“Den pro dětská práva zahájil ministr Michael Kocáb společně s ambasadorkou kampaně Ester Janečkovou, MUDr. Evou Vaníčkovou, CSc. Dášou van der Horst a ředitelem benešovského gymnázia Zdeňkem Zahradníčkem. Jak souvisí kampaň Stop násilí na dětech se vzděláváním k lidským právům? „Znát svá práva, vědět, jak se jich domoci, ale zároveň si uvědomovat svou odpovědnost vůči právům jiných lidí je prevencí proti jakémukoliv porušováním lidských práv, tedy i proti násilí na dětech,“ řekl ministr pro lidská práva Michael Kocáb.„Zabývali jsme se aktuálními tématy z oblasti porušování práv dětí, jako je například týrání dětí, šikana, diskriminace z důvodu pohlaví, náboženského přesvědčení nebo příslušnosti k menšině, či jako je ohrožení dětí v ozbrojených konfliktech,“ řekl jeden z dětských účastníků akce. Na studenty ani hosty, mezi nimiž nechyběli pedagogové gymnázia, rodiče, zástupci Úřadu vlády, rozhodně nečekaly dlouhé přednášky či besedy. „Porozumění a respekt k lidským právům si účastníci osvojili například během diskusí či hraní her,“ uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.Na interaktivní workshopy navázala výstava na téma práv dětí v současném světě, kterou zahájil zmocněnec pro lidská práva Jan Litomiský a Dáša van der Horst. Díky výstavě, která bude v prostorách gymnázia k shlédnutí do konce školního roku, se budou moci s problematikou seznámit i ostatní studenti, kteří neměli možnost na Dni pro dětská práva aktivně participovat.

1.9.2016

Vysvědčení pro Českou republiku

Jak si vede rovný přístup ke vzdělávání romských dětí na začátku školního roku 2016/17?

30.4.2016

Nové metodiky i lépe proškolení lektoři díky norskému grantu

Doplňkový grant k projektu „Živé knihovny AI – čtením k otevřenosti“ umožnil další posun ve vzdělávací práci české Amnesty.

29.12.2015

„Hlavně nikomu neříkejte, co si má myslet.“

"Když se mě známí ptají, copak to vlastně u Amnesty dělám, většinou popíšu FAIR PLAY jako sérii workshopů. „Takže nějaký interaktivní přednášky?“ ptá se většina lidí. Ne, nikdy!" Co vlastně dělá lektor projektu FAIR PLAY se dozvíte v následujícím článku lektorky Karolíny.