Beztrestnost pro NATO - 10 let po útoku na srbskou televizi

Deset let poté, co síly NATO při vzdušném útoku na srbskou státní televizi a rozhlas (Radio Televisija Srbije – RTS) porušily mezinárodní právo, nebyl za tento čin nikdo postaven před spravedlnost.

Amnesty International Severoatlantickou alianci a její členy vyzvala, aby zajistili nezávislé vyšetřování útoku i odškodnění obětí vojenských akcí a jejich příbuzných. Stejná výzva platí i pro současné akce NATO v Afghánistánu, kde mnohonárodnostní síly rovněž působí bez dostatečné kontroly.„Bombardování sídla srbské státní televize a rádia byl svévolný útok na civilní objekt a představuje tedy válečný zločin,“ prohlásila Sian Jonesová, expertka AI na Balkán.23. dubna 1999 bylo při vzdušném útoku na sídlo televize a rozhlasu v centru Bělehradu zabito16 civilistů a 16 dalších utrpělo zranění. V průběhu celé operace NATO v březnu až červnu 1990 zahynulo zhruba 500 civilistů a 900 bylo zraněno. Mnohé z těchto ztrát byly způsobeny nerozlišujícími a nepřiměřenými útoky, NATO navíc nepřijalo dostatečná opatření k ochraně civilistů.Představitelé NATO potvrdili Amnesty International již na počátku roku 2000, že útokem na srbkou televizi a rozhlas sledovali cíl podlomit morálku srbských obyvatel i ozbrojených sil. NATO také potvrdilo, že neučinilo žádné zvláštní varování před útokem, ačkoli si bylo vědomo toho, že v budově televize se nacházejí lidé. Amnesty International se ve světle těchto informací domnívá, že počet civilních obětí mohl být výrazně nižší, kdyby síly NATO respektovaly válečné právo.