Extremisté jsou stále vážnější hrozbou, Amnesty napsala premiéru Topolánkovi

Mezinárodní sekretariát Amnesty International se písemně obrátil na českého premiéra Mirka Topolánka a vyzval ho k přijetí opatření, která ukončí nárůst slovních i fyzických útoků namířených proti romské komunitě.

Obránci lidských práv zároveň upozornili, že aktivity extrémně pravicových skupin představují také stále vážnější hrozbu pro bezpečí Romů žijících v ČR.

Podle Amnesty International by čeští politici neměli na problém reagovat jen po jednotlivých incidentech, ale musí přijmout opatření, která trvale zajistí bezpečný život Romů v ČR. Úřady musí řádně prošetřit veškeré případy rasově motivovaných útoků a jejich pachatelům vyměřit tresty, které budou odpovídat závažnosti provinění.

"Čeští politici a zejména vláda musí rezolutně odsoudit veškeré projevy nenávisti a nesnášenlivosti, ať už je jejich terčem kdokoli. Musí dát také jasně najevo, že takové jednání je nepřijatelné a nezákonné," prohlásil Fotis Filippou, výzkumník Amnesty International pro Českou
republiku.

Amnesty International již v průběhu loňského roku upozornila na atmosféru zastrašování Romů, kterou vyvolávají stoupenci extrémně pravicových skupin. Nedošlo však k důraznému odsouzení z úst členů vlády. K polarizaci české společnosti navíc přispěly nepřijatelné výroky na adresu romské menšiny ze strany některých významných politických představitelů.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.

4.2.2016

Sergej Krivov a další lidé stále vězněni

Poslední vývoj a rekapitulace strategie a aktivit v kampani

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.

17.9.2015

Protesty ve Venezuele stále pokračují