Extremisté jsou stále vážnější hrozbou, Amnesty napsala premiéru Topolánkovi

Článek

Diskriminace publikován 20.4.2009

Mezinárodní sekretariát Amnesty International se písemně obrátil na českého premiéra Mirka Topolánka a vyzval ho k přijetí opatření, která ukončí nárůst slovních i fyzických útoků namířených proti romské komunitě.

Obránci lidských práv zároveň upozornili, že aktivity extrémně pravicových skupin představují také stále vážnější hrozbu pro bezpečí Romů žijících v ČR.

Podle Amnesty International by čeští politici neměli na problém reagovat jen po jednotlivých incidentech, ale musí přijmout opatření, která trvale zajistí bezpečný život Romů v ČR. Úřady musí řádně prošetřit veškeré případy rasově motivovaných útoků a jejich pachatelům vyměřit tresty, které budou odpovídat závažnosti provinění.

"Čeští politici a zejména vláda musí rezolutně odsoudit veškeré projevy nenávisti a nesnášenlivosti, ať už je jejich terčem kdokoli. Musí dát také jasně najevo, že takové jednání je nepřijatelné a nezákonné," prohlásil Fotis Filippou, výzkumník Amnesty International pro Českou
republiku.

Amnesty International již v průběhu loňského roku upozornila na atmosféru zastrašování Romů, kterou vyvolávají stoupenci extrémně pravicových skupin. Nedošlo však k důraznému odsouzení z úst členů vlády. K polarizaci české společnosti navíc přispěly nepřijatelné výroky na adresu romské menšiny ze strany některých významných politických představitelů.

Aktuální petice

Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu