Rakouská policie uplatňuje dvojí metr

  Článek

Diskriminace publikován 9.4.2009

Lidé s jinou barvou pleti nebo příslušníci etnických a náboženských menšin se vždy nemohou spolehnout na pomoc rakouské policie a justičního systému. Podle nové zprávy Amnesty International (AI) je totiž rakouská justice poznamenána institucionálním rasismem.

Podle autorů zprávy musí policie i soudní orgány učinit takové změny, které zajistí rovné zacházení s lidmi bez ohledu na jejich etnický původ. "Rakouská policie a justice uplatňuje dvojí metr. Předsudky a stereotypy vůči cizincům nebo menšinám ale do justičního systému nepatří," upozornil v den zveřejnění zprávy John Dalhuisen, expert Amnesty International na Rakousko.Zpráva nazvaná Oběť nebo podezřelý? záleží na barvě pleti. Rasová diskriminace v rakouské justici dokumentuje, jak rakouský justiční systém diskriminuje migranty a příslušníky etnických menšin. Rakušané, kteří mají barevnou pleť, jsou tak častěji podezíráni z trestné činnosti nebo se stávají terčem policejního násilí. Zpráva popisuje i případy, kdy státní orgány neposkytly dostatečnou ochranu obětem rasově motivovaných trestných činů.Stížnosti příslušníků menšin na postup policie však nejsou náležitě vyšetřovány a jen zřídka dochází ke stíhání policistů, kteří se provinili.

Další informace

H., rakouský občan polského původu se v červnu 2007 pokoušel uklidnit hádku, které byl svědkem. Když se konflikt chýlil ke konci, dorazila na místo policejní hlídka. Její příslušníci H. slovně napadli, byli ho pěstmi a porazili ho na zem. H. se podařilo se dovolovat na pohotovostní linku, která pořídila záznam situace, z něhož je jasně slyšet dopadající údery a nadávky. Policisté potom H. posadili do auta, kde jej měli znovu napadnout.Posléze by H. obviněn z maření úředního výkonu. Sám H. podal na postup policie stížnost, všechna obvinění byla ale zamítnuta. Obvinění proti němu byla stažena, až po přezkoumání zvláštním odvolacím soudem, který se zabývá jen spory občanů s oficiálními složkami.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...