ČR by měla podpořit uzavření Guantánama

Česká republika by měla sehrát svou roli v ukončení bezpráví na Guantánamu. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, podle které by čeští představitelé měli podat americké straně pomocnou ruku a nabídnout humanitární ochranu zajatcům, kteří nebyli obviněni z žádného trestného činu, ale nemají kam jít, protože jim ve vlasti hrozí perzekuce.

Spojené státy v neděli 5. dubna oficiálně požádaly Evropskou unii, aby řešení tohoto problému podpořila. Některé evropské země již pomoc přislíbily, o spolupráci se vedou důležitá jednání i na úrovni Evropské unie. Ministr vnitra ČR Ivan Langer v pondělí pro média zopakoval, že Česká republika žádného vězně nepřijme. Bez pomoci evropských vlád se však uzavření věznice na Guantánamu, které je společným zájmem Ameriky i Evropy, nepodaří v dohledné době dosáhnout.

"Vítáme jednání, která o uzavření Guantánama probíhají na evropské úrovni. ČR nyní může učinit další krok a přidat se k zemím, které jsou ochotny zajatce z Guantánama přijmout. Ti jsou bez obvinění zadržováni několik let a nemohou být propuštěni, protože nemají kam jít," uvedla Helena Prokopová, koordinátorka pro mezinárodní otázky Amnesty International ČR.

Amnesty International zároveň upozornila, že se jedná o muže, kteří nebyli obviněni z žádného trestnému činu a americká vláda schválila jejich propuštění na svobodu.

Evropské země mají mnohaletou zkušenost v poskytování mezinárodní ochrany ohroženým osobám. Představují proto ideální místo, kde by mohli guantánamští zajatci po propuštění budovat nový život. V tomto ohledu jsou nejvhodnější země, se kterými muže pojí nějaké vazby -- např. v nich žijí příbuzní nebo se na jejich území nachází početnější komunity imigrantů. Nicméně někteří guantánamští zajatci jsou v situaci, kdy je pro ně dobrým řešením přesun do kterékoli země, v které budou v bezpečí.

"Je jasné, že začlenění bývalých zajatců do běžného života bude po letech strávených v izolaci a nejistotě obtížné. Evropské země ale mají integrační programy, které tyto těžkosti dokáží překonat," uzavírá Helena Prokopová.

16.9.2015

Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

4.2.2016

Světoví lídři musí v Londýně předložit ambiciózní dohodu

Světoví lídři v Londýně se musí na konferenci o Sýrii zavázat k nové ambiciózní a transformační multimiliardové dohodě pro syrské uprchlíky a pro země, které je v oblasti hostí. Apeluje na to koalice více než devadesáti humanitárních a lidskoprávních organizací.

21.7.2015

Daniel uvažuje o opuštění Venezuely a podání žádosti o azyl ve Spojených státech

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.