Stovky lidí v Gambii terčem kampaně proti čarodějnictví

Až 1 000 lidí bylo podle údajů Amnesty International v Gambii uneseno ze svých vesnic a obviněno z čarodějnictví. Za únosy jsou odpovědní takzvaní lékaři, kterým často asistuje policie a další ozbrojené složky. Unesení lidé končí v tajných věznicích, kde jsou nuceni se z údajného čarodějnictví "léčit".

Kampaň proti čarodějnictví má podle dostupných informací podporu gambijských úřadů. Amnesty International proto vyzvala vládu Gambie, aby kampaň neprodleně zastavila a vyšetřila její průběh.Očití svědci Amnesty International řekli, že takzvané lékaře, kteří podle svých slov pocházejí ze sousední Guineje, doprovází policie, armáda i pracovníci bezpečnostních služeb. Někdy jsou s nimi i příslušníci osobní ochranky gambijského prezidenta Džammího. Takzvaní lékaři byli do Gambie pozváni na začátku tohoto roku, krátce po smrti příbuzné prezidenta Džammího, který údajně věří, že za její úmrtí může právě čarodějnictví.Unesení, mezi nimiž je řada osob vysokého věku, končí v tajných věznicích. Tam bývají drženi až pět dní a jsou přinuceni pít neznámou tekutinu, která má halucinogenní účinky. Pod jejím vlivem byla řada lidí donucena se k čarodějnictví přiznat. Mnozí byli také surově zbiti, u některých zranění vedla téměř až k smrti. Tekutina, kterou jsou unesení lidé nuceni pít, může způsobovat vážné zdravotní problémy, dva lidé už po jejím požití zemřeli na selhání ledvin.Řada lidí, s nimiž pracovníci Amnesty International mluvili, se domnívá, že se "hon na čarodějnice" rozšířil po celé zemi. Stovky obyvatel Gambie už kvůli útokům na své vesnice uprchly do sousedního Senegalu.

Další informace:

K poslednímu incidentu došlo 9. března 2009 ve vesnici Sintet, kde bylo až 300 osob donuceno jít na farmu gambijského prezidenta v Kanilai. Jeden z očitých svědků vypověděl:"V pět hodin ráno policisté se zbraněmi a lopatami obklopili naši vesnici a vyhrožovali nám, že pohřbí kohokoli, kdo se pokusí utéct... Všichni měli strach, děti plakaly. Náhodně vybrali asi 300 mužů a žen a se zbraněmi je donutili počkat na autobusy, které je odvezly do města, odkud pochází prezident. Když tam dorazili, svázali je a donutili je vypít "špinavou vodu" z bylin, která okamžitě vyvolá průjem a zvracení, takže bezmocně padali na zem. Zůstal jsem tam pět dní. Zažil jsem a viděl jsem mnoho zneužívání a ponižování. Nemůžu uvěřit, že něco takového se v Gambii mohlo stát. Tohle je jako ze středověku."

31.5.2016

Zastavte mučení_dokument k ukončení kampaně

9.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.

5.6.2015

Doktor Tun Aung poděkoval všem, kteří ho podporovali, když byl ve vězení