Irák chce provést 128 poprav – každý týden dvacet

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 13.3.2009

Amnesty International (AI) vyzvala irácké ministerstvo spravedlnosti, aby okamžitě zabránilo chystaným popravám 128 vězňů. Tamní úřady plánují zahájit popravy již v nejbližších dnech a podle dostupných zpráv má být každý týden popravena skupina dvaceti osob.

„Vláda Iráku v roce 2004 tvrdila, že znovuzavedení nejvyššího trestu pomůže v zemi snížit míru násilí. Ve skutečnosti násilnosti dál pokračují v obrovském rozsahu, trest smrti jejich pachatele nijak neodradil,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Nejvyšší soudní rada Iráku poskytla 9. března 2009 Amnesty International informaci, že prezidentská rada ratifikovala rozsudky smrti pro 128 osob. Tyto rozsudky byly již předtím potvrzeny Kasačním soudem. Úřady mají podle dostupných informací v plánu popravit každý týden skupinu 20 osob. Popravy mají začít už příští týden.

Identita osob, které čekají na smrt, nebyla zveřejněna. Amnesty International má obavy, že mnohé z nich mohly být odsouzeny k smrti v procesech, které nesplnily mezinárodní standardy pro spravedlivý soud. Někteří lidé byli pravděpodobně odsouzeni za zločiny jako vražda nebo únos na základě přiznání, která byla vynucena mučením. Právě to představuje jeden z nejvážnějších problémů práce irácké justice.

Irák opětovně zavedl trest smrti v srpnu 2004, poté co byl tento trest déle než rok suspendován Dočasnou koaliční správou. Od té doby na popravišti skončily stovky lidí. V loňském roce bylo v Iráku popraveno nejméně 34 osob, 285 osob bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno.

Přečtěte si další články o situaci v Iráku



Irák: pět zoufalých let
V loňském roce zaznamenány 1 252 popravy, řada zemí však popravuje potají

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...