Tibet* Made in China

  Článek

Trest smrti publikován 9.3.2009

AKTUALIZOVÁNO Padesát let po potlačeném tibetském povstání a rok po krvavých protestech se stav lidských práv v Tibetu dál zhoršuje. Na tento fakt upozornila Amnesty International (AI), která 10. března 2009 od 18:00 uspořádala před čínskou ambasádou v Praze demonstraci s názvem Tibet* Made in China.

Prohlédněte si fotogalerii z akce a připojte se k výzvě "Mlčení je souhlas".



„Čínské úřady v posledních měsících zesílily represe vůči tibetské identitě a kultuře. O tom nesmíme mlčet ani my, ani naši političtí představitelé. Účastníci demonstrace proto budou mít možnost podepsat výzvu české vládě, aby na porušování lidských práv upozornila na nadcházejícím summitu EU-Čína,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Čínská vláda v posledních týdnech v pronásledování Tibeťanů přitvrdila. Terčem postihů již nejsou jen mniši či lidé zapojení do protestů, ale také ti, kteří se snaží uchovat tibetskou kulturu. Patří mezi ně umělci, spisovatelé nebo populární zpěváci. Úřady postihují i takové projevy nesouhlasu, jakým je například stažení „reakčních písní“ do mobilního telefonu.

Čína v Tibetu také navýšila počet příslušníků Lidové ozbrojené policie. Projevy nesouhlasu se jí přesto nedaří zcela utlumit – od března 2008 bylo zdokumentováno 130 až 200 různých protestů.

„Čínské úřady nejsou ochotny řešit dlouhodobé problémy v Tibetu. Kromě potlačování svobody vyznání, projevu a sdružování jde také o diskriminaci Tibeťanů v přístupu ke vzdělání a zaměstnání. Zesílila navíc kampaň tzv. vlastenecké převýchovy, která probíhá nejen v klášterech, ale také na úřadech, ve školách i na pracovištích. Tibeťané jsou jejím prostřednictvím nuceni vzdát se podpory dalajlamy a přijmout propagandu čínských úřadů,“ upozorňuje Amnesty International.

Další informace



38letá matka čtyř dětí jménem Nechung byla vloni 18. března zadržena den poté, co se zúčastnila protestů v okrese Ngaba, provincii S’čchuan. Po devíti dnech byla propuštěna a mohla se vrátit ke své rodině. Nebyla však schopna mluvit ani přijímat potravu, po těle měla mnoho modřin a trpěla dýchacími problémy. Příbuzní se snažili dopravit ženu do nemocnice, tam jim však údajně byla odepřena pomoc. Bez lékařské péče Nechung 17. dubna zemřela. Po jejím úmrtí bylo zakázáno vykonat pohřební rituály.


Zprávu AI o aktuální situaci v Tibetu si můžete přečíst zde.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...